Хърватска делегация напусна Белград след скандал

Хърватска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента Гордан Яндрокович, прекъсна посещението си в Сърбия след инцидент с лидера на сръбските радикали Воислав Шешел, предаде агенция Хина.

В сградата на парламента Шешел напсува хърватската делегация и стъпка хърватското знаме. Това се случи след среща на делегацията с председателката на сръбския парламент Мая Гойкович.

След инцидента хърватската делегация отказа планираната среща със сръбския министър за европейска интеграция Ядранка Йоксимович, оттегли се в сградата на хърватското посолство и след консултация с премиера Андрей Пленкович реши да прекрати посещението, съобщи телевизия Ен1.

„Този инцидент беше черта, която не може да се прекрачва", заяви Яндрокович при заминаването си от Белград.

Сръбският премиер Ана Бърнабич и председателката на парламента Мая Гойкович незабавно осъдиха поведението на Шешел.

„Опитът за оскверняване на чието и да е знаме и обидите към чуждестранна делегация, която е на приятелско посещение, не представят добре Сърбия", каза Бърнабич, като добави, че Сърбия трябва да предлага решения на предизвикателствата, а не да руши мостове към другите страни.

Гойкович заяви, че постъпката на Шешел „засяга достойнството на сръбския парламент" и е „обида за сръбския народ, който се гордее с гостоприемството си".

Станете почитател на Класа