Бурно море

Когато Реджеп Ердоган посети Гърция в края на миналата година, първата подобна визита на турски президент от над 6 десетилетия се появиха надежди, че той и домакините му биха могли да създадат формула за намаляване на напрежението. Последните два месеца разочароваха оптимистите. Вместо да се заемат със старите си проблеми, Турция и Гърция създават нови – по въздух и вода.

На 27 март турски съд отказа да пусне под гаранция двама гръцки войници, арестувани седмици преди това след пресичането на границата с Турция. Те казват, че са се заблудили на турска територия поради силен снеговалеж и мъгла. Прокурорите ги обвиниха в шпионаж. Гръцкият премиер Алексис Ципрас нарече Ердоган султан и го обвини, че е превърнал войниците в заложници. Турция неколкократно натисна Гърция да екстрадира 8 турски войници, избягали през Егейско море след осуетения преврат през 2016 г.

С помощта на подстрекатели от двете страни споровете за въздушните и морските граници, отровили двустранните отношения от десетилетия, отново се разгарят. Спорът за няколко необитавани острова в Егейско море, който почти тласна към война двете натовски съюзнички през 90-те години, се разпали през февруари, когато турски кораб, обикалящ района, се сблъска с гръцки съд. Неотдавна гръцки изтребители прехванаха турски дрон, кръжащ над Родос. Породилите се полемики не са от полза. Турският премиер предупреди гърците да престанат „да се правят на пирати". Ердоган, желаещ да поддържа националистическата полуда преди изборите догодина, припомни турската победа над нахлулата гръцка армия през 1922 г. На 4 април гръцкият военен министър заяви, че страната му ще „смаже" всяка турска инвазия, и обяви дислокацията на още 7000 войници на границата.
Пречки: Турция вече осуети плановете на Кипър да разработи някои офшорни залежи

Откриването на запаси от природен газ в Източното Средиземноморие, някога приветствано като ключ към мира в района, покачи залозите, изправяйки Турция срещу редица страни, включително Гърция. Турция вече осуети плановете на Кипър да разработи някои офшорни залежи. По-рано тази година бойните ѝ кораби попречиха на платформа на италианска енергийна компания да сондира за газ източно от острова, разделен между международно признатия кипърски гръцки Юг и окупирания от Турция Север. (Турция, която е единствената членка на ООН, която не признава Кипър, не признава и морските му граници.) Освен това Турция се противопостави на Египет, който неотдавна се съгласи да разработва някои газови находища заедно с Кипър.

Плановете за изграждане на тръба за доставка на израелски и кипърски газ на Гърция, които вече са под търговска проверка, сега са изправени и пред растящо геополитическо напрежение, казва бившият служител на Белия дом Мат Бриза. Замразен е и проект, свързващ Израел с Турция, поради несъгласието на двете страни със ситуацията в Газа и статуса на Ерусалим. (Сега изглежда по-вероятно Израел да изнася офшорния си газ в Йордания и през Египет.) Турската дипломация на канонерките увеличава изолацията ѝ. „Създава се нова ос между Египет, Израел, Кипър и Гърция за противопоставяне на Турция, която според тях нарушава международното право, казва енергийният експерт Мехмед Огутчу. – Турция смята, че това е конспирация с цел да бъде отрязана от Средиземно море." Силен сблъсък по море, независимо дали случайно, или преднамерено, може да е само въпрос на време.

Станете почитател на Класа