Илияна Йотова: В България трябва да стане политически скандал, за да се вслуша властта

Има два документа на Европейския съюз, които ясно предписват какво се прави в такава криза. Аз твърдя, че в първите две условия на това предписание България не си свърши работата. И властта, и държавата не си свършиха работата.

 

Държава имаме, но днес за пореден път си зададохме въпроса, за съжаление реторичен, имаме ли държавност. И отговорът е не. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването "Още от деня".

 

„В последните няколко дни най-малко се говореше за това как да се справим с кризата. Имаше оправдания, послания, много критика от страна на опозицията и като че ли най-малко дадохме думата на истинските професионалисти", посочи Йотова.

 

Тя допълни, че не оправдава нито едно политическо лице, което като няма работа стои на мястото, където експертите и професионалистите трябва да си свършат работата. Говоря за всички, не поставям и не изваждам пред скоба никой.

 

„Ако не се беше вдигнал този политически шум, нямаше да бъде чута тази жена (баба Дора - бел. ред.) и нейните животинки. За съжаление в България напоследък трябва да стане политически скандал, за да се вслуша властта и да започне да си върши работата", заяви вицепрезидентът.

 

Има два документа на Европейския съюз, които ясно предписват какво се прави в такава криза. Аз твърдя, че в първите две условия на това предписание България не си свърши работата. И властта, и държавата не си свършиха работата. Има една директива още от 92-ра година и там е казано ясно – при такива огнища на зараза как те се изолират, как се поставят под карантина, как се изпращат пробите, за да се докаже, какво следва след това, вкл. и евтаназия на животни, изтъкна Йотова.

 

Най-важният въпрос е как да се спасят и животните, и хората, защото без животните, как ще оцелеят тези хора в българските села.

 

Помолена да даде оценка на българското европредседателство, Илияна Йотова подчерта, че оценката не може да бъде само в бяло или черно, защото България е постигнала определени цели, но и е допуснала сериозни пропуски, които е можела да реализира в името на националния интерес.

 

Българското европредседателството наложи свой почерк за тези 6 месеца, това е безспорно. Успех на кратко разстояние, сега трябва да докажем дали можем да бягаме на дълги разстояния.

 

Три групи проблеми бяха решени или не бяха решени.

 

На първо място – да направи Западните Балкани център на европейската политика България има отличен "6". По-важното е сега дали ще запази тази лобистка и водеща роля по темата Западните Балкани. Това ще бъде истинската оценка.

 

Имаше неща, които можехме да направим и по-добре - например, темата за миграцията, като намерим своите съюзници – Италия, Испания, които очакваха нашата конкретна подкрепа по тази тема.

 

Нашият интерес по тази тема не беше заявен. Това е въпрос на законодателство, а за последните месеци няма сантиметър движение по Дъблинската спогодба, която е изключително неблагоприятна за България.

 

Третата категория теми – така наречените неосъществени интереси – нямам обяснения защо не засегнахме темата за Шенген, за мониторинга, който не върши работа.

 

Що се отнася до това дали беше изолирана президентската институция – да, беше и това се видя с просто око. Но председателството не е нито наше, нито на която и да е от институциите, то е за България.

 

Аз мисля обаче, че българите не се почувстваха повече европейци, заключи коментара си Йотова.

Станете почитател на Класа