Партиите ще връщат общо 14,6 млн. лв. за надплатени субсидии

Партиите ще върнат надвзетите партийни субсидии, реши на второ четене комисията по правни въпроси към Народното събрание. Това бе прието без почти никакви дебати и единодушно.

 

Преди около месец редакционният екип на "Шоуто на Слави" разкри, че в периода 2016-2018 г. шест партии са взимали 13 лв. за действителен глас вместо вписаните в закона 11 лв. на глас. Партиите в нарушение са ГЕРБ, БСП, ДПС, "Обединени патриоти", "Воля" и "Възраждане". 

 

Надвзетите пари са в размер малко над 6 млн. на година - така общата сума, която партиите трябва да върнат в държавния бюджет, е 14,6 млн. лв. Тя ще бъде удържана от бъдещата субсидия, която по принцип се превежда на четири транша в календарната година.

 

"За тези, които получават субсидия, а не върнат доброволно, от втория им транш за 2019 г. ще получат 70%. Вторият транш ще бъде преизчислен по разпоредбите на този законопроект. От всички следващи траншове по 50%", коментира заместник-министърът на финансите Росица Велкова. 

Партиите и коалициите, които вече не получават субсидии, ще имат срок до 31.12.2020 г. да върнат надплатеното. Това ще важи и ако дотогава бъдат насрочени предсрочни парламентарни избори и някоя от получаващите субсидия партии я изгуби. 

 

Тези, които получават субсидия, но не върнат надплатеното доброволно, ще получат с 30% по-малко от сумата, която трябва да получи във второто плащане за годината. Следващите два транша пък ще бъдат намалени наполовина.

 

 

Източник: Офнюз

Станете почитател на Класа