Нинова сменя Жаблянов с Янаки Стоилов в ИБ - гласи го за кмет на София! Фандъкова място от страх не си намира! :)

Корнелия Нинова вече е намерила с кого да замени изгонения от нея непослушник Валери Жаблянов в Изпълнителното бюро. Това е бившият яростен противник на председателката и днешен неин послушник Янаки Стоилов. Тя обмисляла и варианта да издигне бившия депутат, когото изгони от парламента с промените в устава, за кмет на София на предстоящите местни избори през октомври.

Янаки Стоилов рязко взе завоя от опонент на Нинова към неин защитник преди изборите за Европейски парламент. Най-ненадейно той се озова на втора позиция в червената евролиста, съставена от самата председателка. След мощния скандал на заседанието на Националния съвет за състава ѝ и тайното гласуване на членовете му, Стоилов изпадна от първата десятка и впоследствие се отказа от предизборната надпревара.

 

 

Той обаче явно е преглътнал сръднята си, защото на заседанието на конгреса на БСП в неделя водеше втората му част като модератор, макар в Зала 1 на НДК да бяха останали само петдесетина делегати.

За награда скандалната лидерка, която се обгражда само с верни и сервилни кадри, обяснила пред приближени, че ще вкара Янаки Стоилов в Изпълнителното бюро на мястото на Валери Жаблянов, когото възнамерява да изхвърли оттам на заседанието на Националния съвет на партията, предвидено за 30 юни.

Нинова решила да се отблагодари на отстъпника от опозицията ѝ и като го предложи за кандидат-кмет на София, твърдят социалисти, макар че звучи твърде смехотворно. "С такива послушни кадри от старите лица на БСП мога да работя", мотивирала идеята си скандалната лидерка.

Янаки Стоилов, който е юрист по образование и се смяташе за една от младите надежди на покойния стратег Александър Лилов, е в парламента още от 7 Велико народно събрание. Той обаче се оказа тежко потърпевш от новата лидерка, тъй като тя наложи врътка в текст в устава на партията, според който депутати, заемали поста на народни избраници в течение на 2 мандата, нямат право повече да се кандидатират за такива.

Тъй като обаче самата Нинова попадаше под ударите на този член, тя уточни, че двата мандата трябва да са пълни, а не предсрочно прекратени. Тъй или иначе, Янаки Стоилов изпадна от възможността да влиза повече в парламента.

Вероятно това беше и причината той да се обяви за опозиционер на Нинова и остро да я критикува, но в крайна сметка тя е обърнала позицията му с обещанията, които му е дала. И Янаки Стоилов втрещи социалистите от Националния съвет с поведението си и позицията си в евролистата.

"Нинова го приобщи. Сега почва да му се отплаща, но и през ум не ѝ минава, че си прави сметки без кръчмаря, защото Националният съвет може да смени цялото Изпълнително бюро", коментираха запознати с процедурните хватки.

Станете почитател на Класа