Борисов: Цветан Цветанов ще е вътрешен министър

„Класа“

Цветан Цветанов ще бъде министър на вътрешните работи в следващото правителство. Това обяви вчера лидерът на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов. Той съобщи решението си след среща с ръководството на Върховната касационна прокуратура. Борисов обясни, че с Цветанов са отишли в прокуратурата като бивши полицаи. На срещата са били обсъдени мерки за повишаване на взаимодействието между МВР и прокуратурата.
„ГЕРБ дава 100% кредит на доверие на Върховната касационна прокуратура и на главния прокурор“, каза още лидерът на ГЕРБ. По думите му главният прокурор трябва да работи в посока да няма критики спрямо съдебната система и да се защитят еврофондовете. Той допълни, че след 6 месеца този кредит на доверие, който от партията дават на прокуратурата, трябва да бъде забелязан и утвърден както в Брюксел, така и в България.
Бойко Борисов каза, че по-късно ще бъде коментирано и създаването на специализирана прокуратура, както и осигуряване на сграда от страна на правителството за работните екипи.
Столичният кмет призова премиерът Сергей Станишев да се подготви само за сдаване на кабинета. „Искам да помоля премиера, понеже утре се предвижда назначаване на посланици и консули, и за да не говори после за реваншизъм, да се подготви само със сдаване на кабинета“, заяви Борисов. Той подчерта, че нищо не налага назначенията, които сега се правят. „Тези, които си мислят, че утре ще ги назначат за посланици или консули и ще саботират работата ни, няма да стане”, каза лидерът на ГЕРБ.
Борисов благодари на президента за оценката и каза, че ГЕРБ изпълнява ангажиментите си и има готовност да създаде кабинет, който да отговаря на обществените очаквания, но и да работи стабилно. Лидерът на ГЕРБ подчерта, че във вторник ще бъде свикано Народното събрание и тогава ще се излъчи неговият председател. Борисов благодари на Волен Сидеров за достойното поведение и каза, че не са водени преговори с „Атака”.


Прокуратурата остава в съдебната власт

Прокуратурата остава в съдебната власт и няма да минава под контрола на изпълнителната, стана ясно след срещата на Бойко Борисов с главния прокурор Борис Велчев. Идеята бе лансирана от Синята коалиция, в чиято програма е записано, че държавното обвинение трябва да мине към изпълнителната власт, а главният прокурор да се избира от парламента. Преди заседанието на Висшия съдебен съвет вчера главният прокурор Борис Велчев се обяви против това намерение и коментира, че ако прокуратурата мине към изпълнителната власт, е възможен политически натиск.

Станете почитател на Класа