Националното събрание на ГЕРБ се събира, за да отстрани Цветанов и да промени устава

На форума в НДК ще присъстват 1200 делегати от цялата страна

 

Националното събрание на ГЕРБ, което ще се проведе от 12 ч днес в зала 3 на НДК, ще гласува промени в устава на партията и в Изпълнителната комисия.

На форума в НДК ще присъстват 1200 делегати от цялата страна, се казва в съобщение на пресцентъра на политическата формация.

По думите на лидера Бойко Борисов пред журналисти, се очаква той да остане с двама заместници, вместо с трима, както предвижда сегашният устав, а на Изпълнителната комисия да бъдат дадени повече оперативни правомощия.

 

http://epicenter.bg/images/news/72019/thumbs/sml_1562478348.jpg

Промените се налагат, тъй като след изборите за Европейски парламент Цветан Цветанов подаде оставка от всички ръководни партийни позици. Така на практика заместниците на Борисов във формацията в момента са Димитър Николов и Йорданка Фандъкова.

 

http://epicenter.bg/images/news/72019/thumbs/sml_1562478467.jpg

 

 До освобождаването на Цветанов се стигна, след като името му беше замесено в имотния скандал „Апартаментгейт“. В скандала гръмнаха и други лица от кабинета „Борисов 3“ - бившият министър на правосъдието Цецка Цачева, заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов и заместник-министъра на спорта Валя Николова. Заместник областният управител на София Томи Николов също подаде оставка заради „медийни публикации“.

 

http://epicenter.bg/images/news/72019/thumbs/sml_1562252199.jpg

 

На форума ще бъде гласувано и освобождаването на Румяна Бъчварова като член на Изпълнителната комисия, която беше назначена за посланик на България в Израел. 

 

http://epicenter.bg/images/news/72019/thumbs/sml_1562478413.jpg

 

На предстоящото заседание се предвижда и създаването на нова Комисия по етика, която ще следи както за вътрешнопартийната дисциплина, така и за действията на членовете и ръководните лица на партията. Тя ще бъде помощен орган към Изпълнителната комисия, който при нужда ще извършва проверки и ще предлага наказания. 

По време на събранието се очакват и предложения за промяна размера на членския внос за ГЕРБ, който към този момент е 2 лева годишно. През последните дни в централата се обсъждало увеличението му в пъти.. Някои предлагали да се плащат 10 лева на година, други - дори 20 лв.

Очакването за този форум на ГЕРБ да е форум на промяната.

Борисов трябва да направи едно от двете неща - или да смени лицата, или политиките.По средата на един мандат с нестабилни партньори, а това е много трудно. Остава само смяна на лицата.

Форъмът ще отправи послания и към предстоящите местни избори.

Станете почитател на Класа