Хакерът Кристиян Бойков не е сам. Той има и подбудител, има и поръчител

Влизането във фирмата, в която работи Бойков, се случва със санкцията на съда, категоричен бе главният прокурор

В случая с Кристиян Бойков, който е обвинен за хакерската атака срещу НАП, има и подбудител, и поръчител и силно се надявам, че ще стигнем до всички замесени в случая.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след като заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов се срещнаха с лидера на НФСБ Валери Симеонов в парламента.


Влизането във фирмата, в която работи Бойков, се случва със санкцията на съда, категоричен бе главният прокурор. Целта е да се установи наличие на доказателства за престъпна дейност.

Ние сме на мнение, че ще успеем да съберем доказателства, заяви главният прокурор.

"В момента текат претърсвания, които са разрешени от съда. Целта е да се установят наличие на доказателства за престъпна дейност. Ако в началния етап на разследването считахме, че обвиненото лице Кристиян Бойков е единствен извършител, сега имаме основание да считаме, че той не е сам, а е изпълнител. Нека приключат действията по разследването и тогава ще говорим. Атаката може да се тълкува като политическа или корпоративна в зависимост от добитите данни и целите, за които се използва", обясни Сотир Цацаров.

"Ние разполагаме с доказателства, че три дни преди изтичането на базите данни на НАП в публичното пространство, той е разполагал с тях. Както и имаме доказателства, че той е автор на писмата, изпратени до медиите. Търсим и данни за съпричасност на други лица и смятам, че ще ги намерим.

"Между 10 и 12 юли на служебния компютър на Бойков са правени търсения в тази база данни с единни граждански номера на няколко души, като цялата събрана информация е била съхранена във файл, който се казва "Търсене за бивол". Именно в този файл са открити данните на Борисов, Цацаров и Пеевски", посочи Обвинител № 1.

"С помощта на доказателства, експертизи и анализите на служителите на отдел "Киберсигурност" на ГДБОП ще се докаже истината. Моето и на колегите мнение е, че този младеж не е сам. Първоначалното убеждение бе, че той е самотен играч, тръгнал срещу системата. Че просто е искал да докаже дали е ефективна, но сега вече не сме сигурни в това. Сега мислим, че има поръчител, има и изпълнител", заяви Цацаров.

По думите му атаката може да се тълкува по всякакъв начин. „Тя може да се тълкува като политическа, бизнес-корпоративна, зависи от базата данни, с които разполагате, от базата данни, които са добити нелегално, и от целите, за които се използват.

"Христо Иванов ми иска оставката за 12-и път, но това не е новина. Все едно аз да му поискам оставката от партията. Тази фиксация в длъжността главен прокурор ми се струваше, че е личността, но вече съм наясно, че не е. Партията не мога да коментирам. Що се отнася до Христо Иванов, съм свидетел на неговите успехи или неуспехи, но не ги коментирам. Не виждам защо трябва има такава фиксация и да се коментира кой чия оставка иска", коментира още Цацаров. 

Той застана категорично зад кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор с мотива, че точно такъв човек трябва сега на Обвинението.


Ако президентът Румен Радев не подпише указа за избор на нов главен прокурор, кандидатурата отива отново във Висшия съдебен съвет, и ако отново получи 17 и повече гласа, държавният глава е длъжен да подпише, обясни Цацаров процедурните подробности около избора на своя приемник.

Главният прокурор, заедно с вътрешният министър Младен Маринов бяха поканени на среща в парламента от председателя на НФСБ Валери Симеонов. По повод на срещата Цацаров каза, че са обсъдени нарушения с изборното законодателство и нарушения, свързани с обществения ред.

 

 

Станете почитател на Класа