Очаква се първа среща Борисов-Медведев след като купихме Ф-16: Без Русия няма газ за хъба "Балкан"!

Продължаваме да работим за идването на Фолксваген в България, и за Хюндай, също. Ако с Южна Корея подпишем договора през септември месец, той също ще е за милиард и половина, подчерта премиерът.

 

 

"Без Русия не може да има газ за хъба "Балкан", това заяви в Туркменшстан българският премиер.

Среща Борисов-Медведев се очаква днес в рамките на Първия каспийски форум, който се провежда в Туркменистан, в курортната база "Аваза".

Очаква се тема на разговорите да бъдат енергийните проекти и по специално Балкански поток, както и захранването на хъба "Балкан" с туркменистански газ.

Това ще е първата среща между българския премиер и руския му колега след като България подписа договора за закупуване на американските бойни самолети Ф-16.

"Туркменистан се развива бързо, страната е в тройката с най-големите газови находища, но всички тръби от Туркменистан към Европа минават през Русия. За да захраним хъба "Балкан" с туркменистански газ, това може да стане само със съгласието на руската страна и за това ще говоря с премиера Медведев", заяви Борисов след като разгледа икономическото изложение на пристанището в Туркменбаши, съпроводен от вицепремиера Рашид Мередов. 

 Последната среща Борисов-Медведев беше през март т.г., когато руският премиер направи официална визита в нашата страна.

Тогава в изявлението си пред медиите във с предстоящото подписване на договора за Ф-16 Бойко Борисов потупа приятелски своя руски гост и го успокои: "Няма да се плашите!  Щe пoддържaмe руcкaтa тeхникa в aвиaциятa, дoкaтo дoйдaт нoвитe изтрeбитeли".

Медведев прие закачката с ледено изражение на лицето и отговори: "Изтрeбитeли винaги щe дoйдaт, вaжнo e гaз дa дoйдe и цeнтрaлитe дa рaбoтят".

Премиерът със загриженост коментира, че след 10-12 гoдини щe ce нaлoжи дa внacямe тoк. По отношение на АЕЦ "Белене" Борисов подчерта пред Медвев: "Няма дa имa руcкa цeнтрaлa, зaщoтo рeaктoритe ca бългaрcки" и подчерта, че нe иcкa дa хвърлим "3 милиaрдa в Дунaвa". A зa въпрoca -НAТO или Руcия Бoриcoв oтceчe: "Ниe cмe в НAТO и c Руcия" и отново пoиcкa Чeрнo мoрe дa e зoнa зa туризъм.

Какво точко ще си кажат двамата сега и ще има ли реални икономически изражения от разговора им шест месеца по-късно, предстои да видим утре в "Аваза", курортен център на 12 км от гр. Туркменбаши.

Националната туристическата зона Аваза, която посрещна гостите на първия Каспийски икономически форум, е изградена по инициатива на президента на Туркменистан през 2007 г.
Огромни модерни хотели, водни пързалки, паркове и места за отдих са превърнали Аваза в съвременен комфортен курорт, който разполага с всички удобства за провеждане на големи мероприятия с различно предназначение на най-високо организационно ниво.

Също като Дубай туркменистанският курорт е изникнал от пясъците, а стопаните му са се погрижили да направят от пустинята една зелена приказка.

Но! Но за разлика от Дубай, Аваза е абсолютно празен.

Хотелите са празни, плажовете пусти, няма чадъри, ресторантите - празни.

Целият курорт изглежда като призрачен град без жители.

Казват, че заради сигурността на форума президентът е наредил курорта да се изпразни.

Но и без Каспийския форум "Аваза" остава празен откъм туристи. За миналата година визи за Туркменистан са получили едва около 1000 чужденци. 

Страната е абсолютна авторитарна диктатура, която се ръководи от волята на великия ръководидел Гунбангули Бердимухамедов, чиято позлатена статуя на кон се извисява в столицата Ашхабат.

В близост до Туркменбаши е изградено ново международно летище, което има капацитет да приема самолети от всякакъв тип, но в часа на кацането на българския полет единственият самолет на летището беше на българския премиер.

 По широката нова магистрала от летището до града нямаше нито една кола, освен двата автобуса на българската бизнес делегация и журналистите. По цялото протежение на пътя, повече от 50 км, от двете страни в пясъка са засадени зелени туи, които се напояват капково. А през 50-100 метра зад борчетата се забелязваха мъже в черни панталони и бели ризи.

Туркменбаши също е построен в пустинята и всяко храстче са напоява. 

Присъствието на мъжете с бели ризи е навсякъде в града, буквално  на всеки ъгъл.

Портретът на усминахтия президент Бердимухамедов грее почти на всяка сграда, а всички вестници излизат на първа страница с неговия лик. Телевизията показа заседание на правителството, на което министрите стоят прави и си записват разпорежданията му, а пред него на масата лежи златен лаптоп. Новините на телевизията са с обекти предимно от живота и дейността на президента.

Любимото животно на президента е конят. А образите на двата му най-любими коне са вплетени в националния герб  на страната. През пролетта президентът издаде нова песен заедно с внука си, записана в чест на националния ден на коня, който се празнува на 27 и 28 април.

Изпълнението е посветено на президентския кон на име Просперитет. В песента се казва, че именно той бил предвестник на просперитета в Туркменистан. Стиховете са написани лично от президента, а композитор на музиката е внукът му.

През юни т.г. Гурбангули Бердимухамедов отпразнува своя 62-и рожден ден с откриване на най-голямата рафинерия в света за преработване на природен газ в бензин.

Съоръжението има за цел да разнообрази въглеводородния износ на богатата на газ централноазиатска страна, която се бори с ниските енергийни цени в световен план.

Бердимухамедов обявил, че новата рафинерия ще преработва 1,785 милиарда кубически метра природен газ годишно и ще произвежда от него 600 000 тона бензин, 12 000 тона дизел и 115 000 тона втечнен природен газ. Преработването на газ в бензин в сравнително нова технология.

Заводът е построен от консорциум между японската компания "Кавазаки хеви индъстри" и турската "Рьонесанс". Във финансирането на проекта на стойност 1,7 милиарда долара е участвала Японската банка за международно сътрудничество.

Газ, пясъци, модерно строителство ... и опити да се превърне тази бивша съветска република в съвременна високотехнологична държава с авторитарно управление, където по думите на премиера Борисов България има интерес да инвестира.

 

Валерия Велева

 

 

Станете почитател на Класа