Росен Желязков: Обвиненията за лобизъм са преди моя подпис

Министърът на транспорта Росен Желязков се разгневи на брифинга на БСП, на който бе обвинен индиректно за лобизъм във връзка с проекта за Закона за пътните превозни средства. На брифинг Желязков обясни, че такъв законопроект все още няма, той не е сложил подписа си под него и всички твърдения по него са спекулативни.


Няма да се забранява смяна на гума от собственика на автомобила, отсече Росен Желязков и заяви, че всички твърдения на този етап са в сферата на спекулациите. За ремонтна дейност, която се извършва срещу заплащане, тогава обаче със сигурност трябва да се иска регистрация и лицензионен режим. Той увери, че няма да позволи и административната тежест за гражданите да се увеличи.


В момента текстовете на работната група не ангажират нито мен, нито правителството. Дали има или няма лобистки текстове и дали се обслужват определени интереси - това са ирелевантни твърдения, обясни Росен Желязков и подчерта, че докато не си е сложил подписа и законопроектът не бъде внесен, никакви твърдения не могат да бъдат отнасяни към Министерство на транспорта.


От 2017 година работни групи, които работят по конкретните текстове на разделянето на три части на Закона за пътищата. В момента Законът за пътните превозни средства се намира на етап обществено обсъждане, което изтича на 19-ти този месец, а критиките Росен Желязков приема като включване на социалистите към общественото обсъждане. "Мненията на господин Свиленски и господин Ганчев приемам в духа на общественото консултиране и изразяване на позиция и становищата им ще бъдат взети предвид", добави Желязков. Самият той обаче не отговори конкретно на въпросите на журналистите какво е мнението му по предлаганите и критикувани текстове.


Подготовката на водачите, безопасността на самите превозни средства, безопасността от спазване правилата за движение по пътищата и контролната дейност са основните компоненти от законопроектите към Министерство на транспорта. Периодичните технически прегледи и контролът върху техническото състояние на автомобилите на пътя, както и сътрудничество с общинските администрации за контрол на въздуха са основните теми, които ангажират всички заинтересовани страни. Всякакви спекулации по текстовете в момента са изключително произволни, коментира министърът.


При внос на нерегистрирани у нас превозни средства ГТП трябва да се извършва в оторизирани пунктове, респективно регистрацията и контролният талон се издават от КАТ. Това ще подобри обслужването по първоначални данни, обясни министърът по отношение облекчаването на опашките за регистрация. Дали регулацията е противоречива или не, ще стане ясно, след като се види оценката от въздействието, посочи още Желязков.


Министърът се ангажира, след приключването на ваканцията на НС да запознае подробно Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения с резултатите от обществените консултации.

Станете почитател на Класа