Проф. Христо Пимпирев: Климатичните промени са политическа игра

Предизборният лозунг на президента Болсонаро беше, че хората от Амазония ще получат препитание, чрез обезлесяването. Пожарите там тази година са с 80% повече от миналата, коментира той

Ненормални горещини, екстремни метеорологични условия, необичайни природни феномени! Още два градуса средно към температурата на планетата и тя ще се превърне в пустиня. За много хора, региони и дори държави въпросът вече е на живот и смърт. А в Бразилия разпали не само пожари, но и политически скандал.

 

Свързано изображение

Първоначално президентът на южноамериканската държава Жаир Болсонаро отказа предложената от Г-7 финансова помощ и поведе словесна война, която премина и най-смелите граници на дипломацията. В социалните мрежи той сравни 66-годишната първа дама на Франция с 30-години по-младата си съпруга – Мишел. Макрон реагира незабавно. „Мисля, че бразилските жени без съмнение се срамуват да прочетат написаното от техния президент. Мисля, че бразилците, които са велик народ, са малко притеснени от поведението му и очакват от него като президент да се държи прилично с другите”, заяви Макрон.

 

Свързано изображение

Вместо Болсонаро, извинение поднесе писателят Паулу Коелю. „Докато Амазония гори, те не разполагат с никакъв аргумент и единственото, което правят, е да обиждат, да отричат, да говорят какво ли не, за да не поемат своята отговорност”, заяви Паулу Коелю.

Именно за поемане на отговорност призова шведската природозащитничка - 16-годишната Грета Тунберг, която пресече Атлантическия океан с яхта. За да убеди политиците, че въпросът с климата е „спешен”, тя плава от английския град Плимут до американския Ню Йорк, където ще участва в международна конференция на ООН. Сериозно към климатичните промени се отнесе и легендарният китарист и композитор на „Pink Floyd” Дейвид Гилмор. През юни той продаде на търг 126 китари от личната си колекция, а събраните 21,5 милиона долара дари на екологичната нестопанска организация „ClientEarth”.

 

Резултат с изображение за Климатичните промени

Преди дни китаристът на „Queen” Браян Мей предложи да бъде организиран нов благотворителен концерт, подобен на „Live Aid” от 1985 г. Този път обаче за борба с климатичните промени. А Леонардо ди Каприо, който винаги е бил загрижен за природата и многократно е призовавал световните лидери да обърнат внимание на ситуацията в Амазония, дари 5 милиона долара за борба с пожарите.

Ще загасят ли даренията пламъците? Едва ли. Но е ясно, че измененията в околната среда ще засегнат почти всеки аспект от нашия живот и е крайно време да се събудим. „Данните на „Грийнпийс” показват, че през последните 10-тина години пожарите в Южното полукълбо са предимно причинени от човека. Голяма част от пожарите са възникнали в гора или е била наскоро обезлесена”, заяви Десислава Микова, „Грийнпийс”. „Голяма част от тези територии, които се ползват за земеделие, са разширени”.

„Това, което става с климата, зависи много и от политиците. Това е политическа игра. Предизборният лозунг на Болсонаро беше, че хората от Амазония ще получат препитание, чрез обезлесяването на горите. Пожарите там тази година заемат с 80% повече пожари от миналата”, коментира проф. Христо Пимпирев пред Нова ТВ. „Но имаме и пожари в Сибир – друг от „белите дробове” на земята”. Според него, за да се борим с климатичните промени, трябва да се въведат мерки, които обаче ще оскъпи някои продукти.

 

 

 

Станете почитател на Класа