ГЕРБ: Ще управляваме самостоятелно

„Класа“

ГЕРБ ще управлява самостоятелно. Бъдещият премиер Бойко Борисов сам ще реди правителството, което ще оглави и в него няма да включва министри от Синята коалиция, „Ред, законност и справедливост“ и „Атака“. Това стана ясно вчера след стартиралите преговори в парламента. Трите партии ще дадат само парламентарната си подкрепа за новото управление. Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и зам.-шефът на НС Лъчезар Иванов разговаряха поотделно с колегите си в парламента вчера. Формациите на десните, Волен Сидеров и Яне Янев ще подкрепят предложения във вторник от ГЕРБ Меморандум за политическо сътрудничество и подкрепа на правителството.
„Коалициите днес като цяло в България не се възприемат много добре. Ние получихме подкрепа от над 1,6 млн. български гласоподаватели да носим цялата отговорност за изпълнителната власт, естествено като запазим правото парламентът да осъществи контрол върху изпълнителната власт”, заяви след преговорите със Синята коалиция председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обясни, че доказани специалисти ще бъдат включени в екипите на кабинетите на съответните ведомства. Но евентуалното участие на експерти не означавало формиране на коалиционно правителство. Като такъв експерт бе посочена от Бойко Борисов Евдокия Манева от ДСБ, която най-вероятно ще бъде поканена за зам.-министър в МОСВ.
На различно мнение обаче бе съпредседателят на сините Иван Костов. „За избора на правителство ГЕРБ ще получи подкрепата с и без меморандума, защото всички са заявили, че ще го подкрепят”, заяви лидерът на ДСБ. Той обаче уточни, че този меморандум не може да гарантира подкрепа за четири години, ако някой злоупотреби с доверието на избирателите. “Не може с един документ да се получи доверие в аванс”, смята Костов. Според депутати от Синята коалиция двете партии ще настояват да имат свои представители във властта на ниво зам.-министри, шефове на дирекции в Министерския съвет и шефове на агенции. В списъка на Синята коалиция като експерти фигурират Евгени Чачев, министър на регионалното развитие в кабинета „Костов“, Димитър Бъчваров, зам.-председател на ДСБ и общински съветник в СОС, Елиана Масева, главен секретар на МС в кабинета „Костов“, и др.
От „Атака“ обявиха, че ще подкрепят самостоятелен кабинет на ГЕРБ, тъй като това щяло да даде възможност на Бойко Борисов спокойно, планомерно и последователно да приложи своята програмна схема за промени в съответствие с изискванията на българските избиратели. Националистите имат два дни да дадат своето становище по меморандума и евентуално формата и начина за подписването му.
Председателят на РЗС Яне Янев пък обяви, че са съгласни с голяма част от текстовете в документа, но ще го поставят на обсъждане пред Политическия съвет на партията, както и ще го изпратят на партньорите си от Групата на европейските консерватори и реформисти и тогава ще дадат отговор.



Меморандумът
„Решенията по съставянето на новото правителство трябва да гарантират неговата успешна работа, да следват основните принципи и приоритети в Програмата за европейско развитие на България и да съответстват на гласуваното обществено доверие за всеки от евентуалните политически партньори в 41-вото НС“, пише в документа на ГЕРБ. В него е отбелязано, че на първо място в приоритетите на новия кабинет ще бъде ревизия на последните решения на правителството „Станишев“, разследване на практиките на управление на предишни правителства и промяната в изборното законодателство. Хората на Борисов искат взаимна парламентарна и политическа подкрепа за законодателни предложения и решения на НС, както и разпределение на ръководството на комисиите, съобразено с приоритетите на управлението.

Станете почитател на Класа