Станишев поиска оставката на Нинова, тя отрече обвиненията

С този председател БСП няма шанс да спечели парламентарните избори, заяви в интервю председателят на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев пред бТВ.

Вчера левицата се събра на пленум, за да анализира резултатите от местния вот. Вътрешната опозиция, от която е и Станишев, поиска оставки заради лошото представяне на изборите. „Искаха моята оставка пред журналистите, вътре в залата, където заседаваше пленумът, нямаше дискусия по този въпрос“, каза по-късно лидерът Корнелия Нинова.

Станишев коментира днес, че след силния старт през 2016 г. с победата на президентските избори БСП има поредица от пропуснати шансове. Според него левицата няма автоматично да стане първа политическа сила, а трябва да се бори за това. Това не трябва да е на чужди терени – със силовашкия подход на ГЕРБ или на терена на националистите, смята той.

Станишев не посочи кой би трябвало да седне на мястото на Нинова. Нека се заявят кандидати и партията ще реши, никой не е незаменим, коментира лидерът на ПЕС.

В петък 50 членове на БСП, сред които и Сергей Станишев, поискаха в писмо до пленума оставката на Нинова и на изпълнителното бюро на партията. На самия пленум обаче подкрепена беше друга позиция – мнозинството прие доклада на Николай Добрев, според който БСП за пръв път от 1995 г. насам обръща тенденцията да печели все по-малко места на местни избори със сравнение с всеки предходен вот.

Все пак червените решиха, че започва подготовка за вътрешнопартийни избори и през април ще има пряк избор на председател. Досега лидерът се излъчваше от делегати на конгреса.

На пленума на БСП в петък Нинова отхвърли твърденията на вътрешната опозиция за водена от нея дясна политика:

„Единственото дясно нещо, което е направила партията през годините, е да въведе плоския данък. Изключително лява политика е да се ангажираме, че няма да увеличаваме местните данъци и такси, ще създадем облекчения за млади семейства, които искат да открият собствен бизнес, ще създаваме финансови облекчения за първо жилище. Откога данъчната политика не ни е приоритет и се смята за изключителен приоритет на десните политици. Ние само след дни ще внесем в парламента предложение за отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивен. Това дясна политика ли е?“

Относно исканата оставка Нинова заяви:

„Фалшива новина, е че има решение на ГС на БСП – Варна да иска оставка на ръководството на партията. Няма такова нещо. Даже Гуцанов по една телевизия обеща да го внесе до НС. Къде е това решение? Няма го. Напротив, има 18 души в подписка, че Градският съвет не е взимал такова решение. Ще ви го кажа и това, няма да се въздържа, защото съм го приготвила – твърдите, че има фалшиви списъци и подмяна на хора. Аз твърдя, че продължавате да правите във Варна мъртви души членове на партията.“

„Който иска да оглави БСП, да заповяда на състезание пред всички членове“, заключи Корнелия Нинова.

 

 

Студия Трансмедия

 

Станете почитател на Класа