Парламентът гласува новия си правилник на 22 юли

Лика Митева

На 22 юли, сряда, парламентът ще гласува новия си проектоправилник. Това заяви пред „Класа“ зам.-шефът на 41-вото НС Лъчезар Иванов. Той уточни, че от волята на мнозинство зависи дали новите революционни предложения ще влязат в сила и дали институцията ще започне да генерира доверие към себе си.
По идея на ГЕРБ броят на комисиите ще бъде редуциран до 18, а депутатите ще бъдат глобявани до две трети от заплатата си за три последователни безпричинни отсъствия. Освен това проектът е категоричен, че имената на партиите в Народното събрание трябва да си останат такива, каквито са регистрирани в ЦИК. Както и че депутати, които са се отцепили от групите си, нямат право да създават нова парламентарна група. Днес временната комисия по проектоправилника има още едно заседание, пише в сайта на парламента.

Възраженията на БСП и ДПС

Част от предложенията вече предизвикаха скандал. На 15 юли представителите на шестте парламентарни групи – ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака“, Синята коалиция и РЗС, които участват във временната работна комисия по проектоправилника, се скараха дали е конституционно да се слага край на политическото номадство. Против това решение се обявиха БСП и ДПС. Новото мнозинство "вече надмина дори Маркс", коментира тогава Любен Корнезов от Коалиция за България. Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан посочи, че текстовете са несериозни и че с промени в парламентарния правилник се решават вътрешнопартийни проблеми. Според Янаки Стоилов от БСП, ако този текст се приеме, се нарушават текстове от конституцията. „Чл. 67 на основния закон гласи: "Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ. Обвързването със задължителен мандат е недействително. Народните представители действат въз основа на конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения", обяви по време на преговорите бившият шеф на правната комисия в 40-ото НС.

СДС и ДСБ зад ГЕРБ: Да се пресече преминаването от една група в друга

Против политическото номадство обаче освен ГЕРБ е и Синята коалиция. СДС и ДСБ са единодушни, че прескачането от едни парламентарни групи в други трябва да бъде пресечено.
Според депутати нововъведенията ще позволят на ГЕРБ да запази парламентарната си група от 116 депутати. А редуцирането на комисиите от 25 в предишния парламент на 18 в този ще спести средства и ще отрази структурните промени в кабинета. Предложението предвижда сливане на досегашните комисии по отбраната и вътрешна сигурност и обществен ред в една – Комисия по отбраната и вътрешна сигурност. Ще бъде закрита комисията по бедствия и аварии. Постоянната комисия за контрол на Държавната агенция за национална сигурност да бъде съставена от шестима народни представители – от всяка парламентарна група по един, се казва в проектопредложението.

Станете почитател на Класа