Скокът на някои данъци в София - първият тест за опозицията

Елен Герджиков е роден на 7 юни 1972 г. в София. Завършил е философия и политология в СУ "Св. Климент Охридски". До 2007 г. се занимава с частен бизнес в областта на мениджмънта, маркетинга и рекламата. Той за трети път оглавява Столичния общински съвет (СОС).

 

Пред NOVINI.BG г-н Герджиков разкри какво налага повишението на някои данъци в София, трябва ли да бъдат спокойно потребителите на "Топлофикация - София" и кои грешки не би повторил по време на третия си мандат на председател на СОС.

Какво налага повишението на данъците и как това ще се отрази на хората?

Знаете, че основен акцент в предизборната програма на кмета г-жа Йорданка Фандъкова беше активна работа в кварталите и подобряване качеството на атмосферния въздух. В този смисъл предложението за увеличение на данъците касае автомобилите с най-ниски екологични стандарти и тези с най-голяма мощност. Справедливият принцип е този, който замърсява повече да плаща повече. С 0,3  се увеличава коефициентът при изчисляване на данъка на автомобили с евростандарт 0, 1 и 2. С 0,1 е увеличението за колите с евростандарт 3 и 4, а при най-екологичните стандарти евро 5 и 6 – няма да има промяна в налога. Респективно в компонента мощност – увеличение за по-малко мощните автомобили до 100 конски сили, а за останалите увеличението е между 10 и 15%. С това очакваме близо 18 млн. лева повече приходи в бюджета, които ще бъдат насочени изцяло към подобряване качеството ва въздуха с дейности като довършване на модернизацията на градския транспорт, реновиране и създаване на паркове и градини в кварталите. Другото увеличение е при данъка върху възмездните сделки от 2,5% на 3%. С очакваните близо 20 млн. лева повече в хазната ще се финансират само ремонти на кварталните улици и тротоари. По предложение на г-жа Фандъкова, половината от тези средства ще бъдат предоставени директно на районните администрации. Разбира се, увеличението на данъци винаги е непопулярна мярка. Ето защо това ще бъде и първият тест дали останалите политически партии в СОС, които в предизборната кампания защитаваха същите приоритети, са били искрени. 

И още нещо от последните дни – ще има ли проблем с отоплителния сезон, предвид смяната на изпълнителния директор на Топлофикация?

Столичният общински съвет покани за изслушване ръководството на дружеството и новия изпълнителен директор Александър Александров в ресорните постоянни комисии, където те представиха готовността на компанията за започналия вече отоплителен сезон. Въпреки че новият отоплителен сезон стартира нормално и без затруднения в началото на м. ноември, са направени допълнителни проверки и тестване на съоръженията и системите. Потребителите могат да бъдат спокойни, че въпреки промените в ръководството, дружеството коректно ще изпълнява своя ангажимент да осигурява надеждно и качествено топлоподаване на столичани.

По отношение на състоянието на Топлофикация, искам да припомня, че в края на миналия мандат постигнахме съгласие с всички политически групи, че трябва максимално бързо да стартираме процедура заедно с Европейската банка за възстановяване и развитие за намиране на външен мениджмънт на дружеството със задължения за инвестиции в модернизация. Целта е голяма и авторитетна международна компания да се ангажира със стабилизирането и бъдещето на компанията. София и нейните граждани имат нужда от тази услуга, защото тъкмо централното топлоподаване, както и газификацията, са най-екологичните начини за отопление в големите градове.

Запазихте поста си - председател на Столичния общински съвет. Оглавява те го за трети път. ГЕРБ заявиха, че ще се заложи на промяната в рамките на следващото управление. Как ще допринесете това да се случи?

Промяната на един голям град и работата по превръщането му в по-добро място за живеене е процес, който отнема много време. В много отношения ние започнахме този процес в София преди десетина години и в рамките на последната предизборна кампания обещахме да го продължим. Много е свършено, но и много предстои. На базата на постигнатото хората имат още по-високи очаквания и ние трябва да отговорим адекватно на тези очаквания.

Ролята на председателя на общинския съвет в този процес не е по-голяма от ролята на всеки общински съветник. Това че оглавявам СОС отново, възприемам като оценка на колегите ми от ГЕРБ-СДС за досегашната ми работа, за което им благодаря. Винаги съм се стремял да се чуват възможно повече мнения при вземането на решения. Колкото и клиширано да звучи, аз вярвам, че именно в спора се ражда истината. Не веднъж сме виждали как на първо време трудни и непопулярни предложения са се превръщали в правилните решения за развитието на София. Ще дам пример с въвеждането на зоните за платено паркиране. В началото тази идея събираше много малка подкрепа, а днес не можем да си представим как би изглеждал центъра, ако не бяхме подредили паркирането. Не беше лесна задача и изработването на Наредбата за рекламата и преместваемите обекти. Благодарение на това обаче, вече виждаме чувствително намаляване на визуалното замърсяване в столицата. В този смисъл ще продължавам да работя за намирането на широк консенсус по важните за града ни теми, както съм правил и досега.

Какви са грешките, които преди сте правили и сега категорично няма да допуснете отново?

Разбира се, ние не сме имунизирани срещу грешки. Нормално е да се греши в хода на работата. Като пропуск, например, бих определил желанието ни за бърза промяна на вида на „Графа“ заради плачевното му състояние, без обаче достатъчно добре да презентираме проекта и да подготвим хората за предстоящите неудобства. Но не може да отречем, че въпреки всички трудности, през които премина този ремонт, днес имаме един напълно променен облик на улицата. Останаха и неща, за които не ни стигна времето в предходния мандат, но със сигурност ще се фокусираме в настоящия. В програмата на г-жа Фандъкова са заложени и активната работа в кварталите, и развитието на екологичния и зелен град, и превръщането на София в т. нар. смарт сити чрез навлизането на информационните технологии във все повече градски дейности.

Решаването на доста наболели проблеми са заложени в програмата на кмета на София (разбити и дори на места липсващи тротоари, липсата на достатъчно места в ясли и градини, замърсяването на въздуха, липсата на паркоместа). Какви са възможностите да се решат тези проблеми?

Изключително важно е да постигнем ред, сигурност и високо качество на живот в кварталите. По всички тези въпроси ние и досега сме работили, но през този мандат определено ще се фокусираме върху тях. Разширяваме обхвата на програмата за цялостна реконструкция на квартални улици и тротоари. Даваме си сметка, че паркирането в големите жилищни комплекси все повече затруднява живущите и затова работим както за партньорство с инвеститори, така и за изграждането на паркинги с публични средства. Изчистваме, преасфалтираме и очертаваме площадките за паркиране. Тук обаче ключова роля ще имат и районните кметове. Тяхната активност в работата, а не в оплакването, ще е ключова за резултатите в отделните квартали.

Освен това ще поискаме и законодателни промени, така че изискванията за паркоместа за общежития и апартаментни хотели да се завишат до тези на жилищните сгради. По отношение на детските градини и яслите – преди 10 години имаше приватизирани 40 детски заведения. Освен да наваксваме, трябваше да разкриваме и нови. И днес 100 детски градини вече са построени. Намерихме формулата за решаване на проблема и в този мандат съм сигурен, че ще го преодолеем напълно.

Трябва ли да се дигитализира работата на Столичния общински съвет?

Категорично трябва. Още в миналия мандат свършихме не малко работа в тази посока. Въведохме електронен достъп до цялостната документация по всеки един доклад, за да могат съветниците да бъдат максимално улеснени при взимането на информирано решение. Показахме как работи съветът на гражданите чрез новия дигитален портал на София, чрез онлайн излъчване на заседанията на местния парламент, както и чрез новата наредба за обществени обсъждания. Вярвам, че и с този състав на общинския съвет ще доразвием дигитализацията на работата ни, какъвто акцент в програмата си е заложила и г-жа Фандъкова.

ГЕРБ има по-малко общински съветници сега. Проблем ли е това?

Означава ли по-малкият брой общински съветници на ГЕРБ, че ще има повече безпринципни коалиции?

Единствената коалиция, която има мандат за управление на София през следващите четири години е тази между ГЕРБ и СДС. Това е и най-естественото събиране на хора с общи ценности, идеи и политическа принадлежност, а и немалкото конкретна работа, която сме вършили заедно през последния мандат. Друга коалиция и друга уговорка - няма. Ние никога не сме участвали в безпринципни коалиции. Напротив, с влизането на ГЕРБ в местния парламент на София, тази порочна практика от миналото беше прекратена.

 

През изтеклия мандат също нямахме пълно мнозинство. По важните въпроси за града винаги сме се старали да намираме консенсус, така че не мисля, че това може да е проблем през настоящия мандат. За мен като председател е важно да имаме работещ съвет, защото местната работа изисква ежедневни действия и конкретни решения, а не политически борби.

 

Станете почитател на Класа