Цветан Цветанов: Нона Караджова вероятно ще е министър на екологията

„Класа“

Нона Караджова, една от най-изявените ни екоекспертки, най-вероятно ще оглави Министерството на екологията и водите. Това стана ясно вчера от изявление на Цветан Цветанов, председател на партия ГЕРБ, пред БНТ. На въпроса дали Караджова ще заеме мястото на Джевдет Чакъров, а Адриана Сукова–Тошева ще поеме земеделието, Цветанов отговори така: „За първото име е изключително топло, за второто - много студено.“
Караджова бе директор на дирекция “Стратегия, европейска интеграция и международно сътрудничество” в МОСВ по времето на Иван Костов и Симеон Сакскобургготски. Тя водеше преговорите с ЕС по една от най-тежките глави - опазване на околната среда. По време на тройната коалиция напусна ведомството. Според депутати със сигурност заместничка на Караджова ще бъде Евдокия Манева, бивш депутат от ДСБ и бивш министър на екологията. Двете се сработвали чудесно.
„Имаше претенции за влизане в изпълнителната власт от страна на Синята коалиция и РЗС, но ние няма как да подменим вота на избирателя, защото беше искано нещо, което не e приемливо за ГЕРБ“, заяви още Цветанов. Той беше категоричен, че неговата партия ще носи цялата политическа отговорност и иска да направи прозрачно управлението, за да върне доверието на българите в институциите.
Цветанов, който официално бе съобщен от Бойко Борисов за министър на вътрешните работи, коментира пред БТА, че ще се опита да увеличи заплатите в МВР в оптимален срок. В момента средната брутна заплата сред служителите е около 700 лева, докато възнагражденията в прокуратурата и следствието започват от 1200 лева. Подобни заплати взимат и в ДАНС.
Сред първите стъпки на Цветанов в МВР ще бъде да се организира среща със синдикалните организации за "взаимно изясняване на позициите". Бъдещият министър ще повишава доверието на гражданите в системата с "налагане на пълна прозрачност на работата на МВР".
"В края на предстоящия правителствен мандат ще имаме една по-подредена система за сигурност. Корупционният потенциал във висшето управленско ниво ще бъде елиминиран. Ще бъде наложен много строг контрол върху служителите. Министърът няма да участва в оперативни комбинации", каза Цветанов. Според него ще трябва да се извършат съкращения на ненужния персонал, като се оставят структури само с доказана необходимост.
По въпроса за реформата на досъдебното производство в МВР бъдещият министър изказа сходни позиции до предшествениците си от БСП. Според Цветанов част от разследванията трябва да се възложат на служители извън дознателския щат, които нямат задължителното висше юридическо образование.
Председателят на ГЕРБ заяви още, че трябва контролът върху „Гражданска защита“ и телефон 112 да минат под юрисдикцията на вътрешното министерство. Според него все още не е ясно дали ще бъде създадена общинска полиция.

Станете почитател на Класа