Борисов на проверка в Семинарията

Министър председателят разгледа обновените общежития. През 2017 г. кабинетът отпусна 2,3 млн. лв. за ремонт

„Да ни тръгне Новата година с Божията помощ, защото без Господа нищо не може да се направи“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в реновираната сграда на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Борисов разгледа обновените общежитията в Семинарията. 

,,То си е красота!'', възкликна премиерът при влизането си в сградата.


Средствата за ремонт на Семинарията бяха отпуснати през 2017 г. Тогава кабинетът даде 2,3 млн. лв. за ремонт и създаване на подходящи условия за учениците.

Служителите в семинарията обясниха, че след ремонта са идвали хора от чужбина, които казват, че такива условия няма дори и при тях.

В параклис на пансиона Борисов целуна икона и си пожела новата година да потръгне с Божията помощ.

"Да ни тръгне новата година с божията помощ. Без Господа нищо не може да се направи", изтъкна на няколко пъти министър-председателят.

Борисов седна на един от новите чинове в класната стая и разгледа техника, с която се учи. "Не вярвах, че и вие сте минали на лаптопи", обърна се той към свещениците. "Минахме, как. Това са новите технологии. Имаме интерактивна дъска и 3D - може да се види как функционира сърцето, например", отвърнаха му те.

"Първо да видят как работи, а после го зареждаш с духовност, нали", пошегува се премиерът. Той съжали, че не е взел образователния министър Красимир Вълчев.

„Близо милион дадохме и за джамията в Разград. Към 5 милиона дадохме и за манастира в Кърджали. Възстановихме и църквата. Стана много хубаво”, каза Борисов.

Ректорът на семинарията архимандрит Пахомий изтъкна, че когато при тях идвали посетители, учили в чужбина, посочвали, че такъв красив пансион не са виждали – с обособена учебна и жилищна част.


Софийската духовна семинария е построена само за една година през 1903 г., благодарение на дарения. Тя е духовното училище с най-дълга история в България. Премиерът Борисов заяви, че за съжаление днес дарителите за храмовете са малко. Държавата обаче активно подпомага вероизповеданията.


През 2019 г. правителството отпусна на Българската православна църква – Българска патриаршия близо 25 милиона лева. От тях 20 милиона бяха за заплати на свещенослужителите на БПЦ, което се извършва за първи път след приетите промени в Закона за вероизповеданията. Останалата сума бе за възстановяване на храмове и манастири. В това число на последното заседание на Министерския съвет за 2019 г. - на 27 декември, кабинетът осигури 2,3 милиона лева за ремонт на Източното (Банското) крило на Славянобългарския манастир „Св. Великомъченик Георги Зограф“ на Света гора, Атон.


През 2018-а за ремонт и възстановяване на храмове и манастири Министерският съвет отпусна на БПЦ 4,35 милиона лева. Средствата за тази цел за изминалата 2019-а са със 600 000 лева повече спрямо 2018-а.

По-късно премиерът сподели впечатленията си от видяното в Семинарията във Фейсбук.

"Софийската духовна семинария стана много красива. През 2017 г. правителството отпусна 2,4 милиона лева за укрепване, преустройство и основен ремонт на помещенията и сградата. Запознах се с извършените строителни дейности, разгледах и модерните учебни зали, оборудвани с интерактивни дъски, компютри и лаптопи.

Държавата ще продължи активно да подпомага вероизповеданията, както досега. През 2019 г. правителството отпусна на Българската православна църква близо 25 милиона лева. От тях 20 милиона бяха за заплати на свещенослужителите на БПЦ, което се извършва за първи път след приетите промени в Закона за вероизповеданията, останалите 5 милиона сума са за възстановяване на значими храмове и манастири", написа министър-председателят в социалната мрежа.

 

 

Станете почитател на Класа