Променят спешно наредбата за движимите културни ценности заради колекцията на Божков

В проектонаредбата вече има заложени конкретни срокове за идентификация на предмети и артефакти от колекции - не повече от 6 месеца. Досега срок нямаше.

Промяна в наредбата за идентификация и регистрация на движимите културни ценности е спешно изготвена от правителството.

Проектът за новия вид на Наредба №2 от 2014 г. е публикуван обществено обсъждане в портала на Министерския съвет.

Проектонаредбата идва на фона проверките, обвиненията и разминаванията около колекцията на обвинения и задържан в ОАЕ бизнесмен и колекционер Васил Божков. Както стана ясно, в законодателството има пропуски, които водят дотам, че да не може да се разбере какъв е произходът на предметите в някои частни колекции.

В проектонаредбата вече има заложени конкретни срокове за идентификация на предмети и артефакти от колекции - не повече от 6 месеца. Досега срок нямаше.

Промените предвиждат и прекратяване на процеса по идентификация, ако до 14 дни от подаване на заявлението не бъде сключен договор между музея и колекционера или пък колекционерът не заплати разходите по идентифицирането.

Когато и двете страни са изрядни, идентификацията на културни ценности трябва да завърши до 6 месеца, а ако има основания, той може да бъде удължен с още толкова. Не е ясно обаче какво следва, ако договорът между музея и колекционера бъде прекратен. Липсва и ограничение, при което това може да се повтори, но в друг музей.

Проектонаредбата отново не разглежда и случаите, при които собственикът на частен музей и предметите, които трябва да бъдат идентифицирани са едно и също лице, какъвто е случаят с Божков, например.

Има неяснота, граничеща с куриоз, в предвидената Декларация за произход и начин на придобиване на предметите. Там трябва да бъде посочен техният автор, но не е ясно как може да се посочи автор на находки от Античността или Средновековието.

Крайният срок за обществено обсъждане на проектонаредбата е 12 март 2020 г.

 

 

Станете почитател на Класа