Иван Гешев: Ще бъде разследван целият процес на бандитската приватизация. Дължим го на българите!

Това, което ще бъде направено в началото е да стане ясно каква е сметката на приватизационния процес, да стане ясно колко активи е имало и колко са влезли. Знам, че доста хора са нервни", коментира още Иван Гешев.

"Ще бъде разследван целият процес на приватизацията у нас. Тя беше бандитска и криминална“.

Това заяви пред журналисти в Благоевград главният прокурор Иван Гешев по повод възложената от прокуратурата проверка на ДАНС на раздържавяването на активи за милиарди у нас, което беше извършено основно по времето на Иван Костов.

"Моят принципен ангажимент е, че ще бъда особено внимателен към всички случаи, казвам всички, по еднакъв начин, които бъдат установени в разпоредената от мен проверка за приватизационно престъпление. За нас особено важно е не толкова гражданите да получат пълната информация, а всеки случай да се гледа поотделно - дали има данни за престъпление, за административни и всякакви други видове отговорност.

Ще проверим дали се е произнесъл съдът. Всеки може да ме обвинява за всичко, моята работа е да действаме. С действията си ще покажем, че това, което правим, е правилно. С всяка стъпка ще става ясно, че тези хора, които говорят, се защитават по определен начин - това може да бъде доказано, че когато можем, работим и то се защитават чрез вас, медиите. В този списък, то няма списък, ще бъде проверен целият процес".

"Длъжни сме да го направим и да затворим тази страница, дължим го на българските граждани. Приватизацията беше бандитска и криминална. Не, това са думите на българските граджани, това говорят хората и сме длъжни да направим всичко, което очакват хората. Казах, че не искам политиците да ми ръкопляскат, а да си вършат своята работа, включително и ако трябва да има промени в Конституцията. Почва се с най-големите активи. Вървим от най-големите сделки, ще се върви на етапи - по 10, по 20 фирми. Отделно прокуратурата ще направи анализ дали има повод за разследване. Това, което ще бъде направено в началото е да стане ясно каква е сметката на приватизационния процес, да стане ясно колко активи е имало и колко са влезли. Почва се с най-големите активи. Защото е ясно "Кремиковци" какъв актив беше, а го продадоха за 1 долар. Знам, че някои хора са притеснени, които са участвали в приватизацията на предприятия, изградени с пенсиите на много хора", посочи държавният обвинител. 

Знам, че доста хора са нервни", коментира още Иван Гешев.

"Ще бъда пределно обран в отговора. Аз отговарям за прокуратурата. Въпросите за съда към г-н Лозан Панов, който отговаря за съда. Моето разбиране е, че трябва да си решим собствените проблеми. Ние сме се насочили към нашите и държим да изграждаме мостове с другите институции. Не зависи всичко от прокуратурата, много неща зависят от съда, от МВР, от ДАНС. Гражданите очакват, че има справедливост. Трябва да се изграждат мостове, а не да се рушат", подчерта Иван Гешев.

 

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа