Искра Михайлова: "Зелената сделка" носи огромни възможности за България

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел иска компромис и решение по проблема с финансирането на европейските държави, посочи тя

ЕС иска да увеличи размера на финансирането за програмите за научни изследвания и иновации - по програмата Хоризонт 2020, както и парите за "Еразъм+".

Това заяви в предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия евродепутатът от ДПС, зам.-председател на групата „Обнови Европа" и бивш министър на екологията Искра Михайлова.

"Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел иска компромис и решение по проблема с финансирането на европейските държави", каза още тя.

В Брюксел за втори ден се водят тежки разговори за парите на Общността за периода от 2021 г. до 2027 г. Към момента лидерите на държавите членки не успяват да постигнат съгласие.

"Малка" България е една средно голяма страна в ЕС. Не сме толкова малки, колкото е Люксембург, но ако бяхме толкова богати нямаше да ни интересува европейската финансова рамка. България е от страните, които получават сериозна финансова подкрепа - над 70% от инвестициите идват от европейските структурни фондове", коментира евродепутатът.

„Страната ни е средно-голяма в ЕС. Обичаме да казваме колко сме малки, но това не е точно така. България е една от страните, които получават сериозна подкрепа, защото трябва да догоним други държави по развитие. Нас ни интересува как ще бъде разпределен общия финансов ресурс в ЕС, до каква степен ще бъдат запазени традиционните политики. Доколкото чух Борисов е там с нагласата да защитава тези политики”, заяви в ефира на „Плюс-Минус” Искра Михайлова. Евродепутат от ДПС отговори така на въпроса какво трябва да отстоява България по време на преговорите в Брюксел.

"България иска повече пари, но Европейският съюз има нови приоритети. С това стигаме и до “Зеления пакт” и иновациите. За мен "Зелената сделка" носи огромни възможности за България и Европа. ДПС категорично подкрепя тази възможност", заяви Михайлова. „Борисов обаче не го одобрява", добави тя, коментирайки зеления пакт. Според нея "пресечната точка ще дойде тогава, когато българското правителство престане да се фокусира само върху енергетиката и се обърне към новите инвестиции".

В края на разговора в студиото на Нова телевизия Михайлова, която е и бивш министър на екологията, коментира темата с отпадъците.


"Малка е инвестицията на страната ни за преработка на отпадъци. Малко са и местата, на които се горят отпадъци безвредно. Инсталациите ни не са достатъчни. По отношение на незаконните боклуци има липса на сериозен контрол", каза Искра Михайлова.

„Щом всички разбраха за боклука и всяка вечер гледаме планини от отпадъци по новините, значи не можем да се справим. Не сме инвестирали достатъчно средства в съоръжения за преработка на отпадъци. Транспортирането им в ЕС е възможно и нормално. Има обаче изисквания и условия. В другите страни има инсталации, които могат да ги преработят, а ние нямаме. Трябва да има повече контрол”, заключи Искра Михайлова.

 

 

Станете почитател на Класа