Северна Македония едностранно е прекратила разговорите за общата ни история

Северна Македония еднолично е прекратила разговорите в смесената българо-македонска комисия, която изяснява въпросите, свързани с историята на двете държави. Това заяви пред БНР професор Ангел Димитров, съпредседател на комисията от българска страна.

Самата комисия, организирана като част от договора за добросъседство между двете държави, проведе последното си заседание в края на ноември миналата година в София. Към момента не е ясно кога ще бъде организирано следващоот.

По думите на проф. Димитров не се забелязва от македонска страна желание за редовна връзка и напредък по въпроса.

"Не са разгледани наши бележки за техните учебници. Вече 4 месеца от страна на нашите колеги не сме получили отговор на изпратения от нас протокол за последната среща", коментира ученият.

Той посочи няколко съществуващи пречки за работата на съвместната комисия.

"Една от тях е нетърпимостта на нашите колеги към термина "обща история", който е заложен в самия Договор за приятелство и добросъседство. По този начин те искат да ревизират самия договор, да го заменят със "споделена история", обясни проф. Димитров.

Разликата в случая, по думите му, е че за "споделена история" може да се говори само за днешната днешната Република Северна Македония, но не и в исторически план.

Един от основните поводи за спорове в преговорите продължава да бъде личността на революционера Гоце Делчев, като по въпроса взеха отношение политици и официални лица и от двете държави.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония беше създадена като резултат от постигнатия през 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, който влезе в сила на 14 февруари 2018 г.

Макар с първото си заседание относно Античността и Средновековието да се постигна известен напредък, казусът с това българин или македонец е Гоце Делчев предизвика сериозни спорове. От българска страна например отказват да честват празника на дееца и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато Георги Димитров предавана Скопие костите му.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.

Станете почитател на Класа