ДПС ще се яви на изборите с програма за ускорено икономическо развитие

Според движението по-ниска ставка на ДДС за детските храни и стоки би имала по-добър антикризисен ефект, от 9% ДС за туризма

ДПС ще се яви на изборите с програма за ускорено икономическо развитие, заяви в предаването "Плюс - минус" по Нова телевизия депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов.

"ДПС е политическа партия, а всяка политическа партия се стреми да участва във властта", посочи той.

Според депутата от ДПС правителството трябва да направи анализ на ситуацията, да отговори на въпроса какво правим в задаващата се политическа криза, как подпомагаме най-засегнатите от нея.

Според Ибрамов при обсъждането на законопроекта за намаляване на ДДС за ресторантьорството в пленарната зала днес е имало напрежение. Той посочи, че председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, която се обяви против промяна на ДДС-ставката, не е била в пленарната зала. Появил се е сериозен дебат. „Когато се внасят такива изменения, трябва да се направи ясен и точен анализ“, категоричен е той.

Запитан къде е Движението в напрежението "Горанов - Борисов" и "ГЕРБ - Обединени патриоти" покрай промените в ДДС, Ибрямов посочи, че този въпрос трябва да бъде отнесен към тях. И добави: "Ние от ДПС в политически клюки не участваме! Кризата, която сполетя света, показа следното - пандемията установи, че голяма част от политическите системи не са готови за последствията на кризата. Ако правителството се справи и ограничи пандемията, следва по-важният въпрос - как то ще се справи с икономическата криза. Основната цел на всички партии сега трябва да бъде насочена към излизане от кризата".

"В момента са невъзможни партийни коалиции", категоричен е депутатът от ДПС. Той подчерта, че Движението за права и свободи насочва всичките си предложения в полза на избирателите.

"Ако в момента политическите партии не съумеят да намерят начин да преодолеят кризата, ще се създадат нови движения и организации. ДПС не ги е страх от нов политически субект, ще се явим на избори с програмата си, а българският избирател ще направи своя избор", обяви Ибрямов. Той съобщи, че при първа възможност ще бъдат проведени и вътрешнопартийни избори.

От ДПС не са подкрепили проекта на мнозинството за 9% ДДС за туризма, защото са имали свой законопроект - за по-ниска ставка на ДДС за детските стоки и храни. "Това щеше да има по-голям антикризисен  ефект", убеден е депутатът.

Джейхан Ибрямов сподели притесненията в ДПС, че, ако не се подпомогнат най-засегнатите от кризата, може да се стигне до възникване на нови политически субекти и раздробен следващ парламент.

Самата криза, която сполетя света, показа следното – пандемията установи, че голяма част от политическите системи не са готови. Ако правителството се справи и ограничи пандемията, оттук нататък следва въпросът какво правим в тази задаваща се икономическа криза. В противен случай да не се окажем с големи протести“, посочи Ибрямов.

Нужен е нов тип конструкт, който ще изведе страната от кризата, изтъкна Ибрямов.

 

 

Станете почитател на Класа