Оттеглиха предложението за лимит на партийните субсидии

НФСБ днес оттегли предложението си за въвеждане на таван на партийните субсидии. Точката трябваше да бъде разгледана от парламента и предвиждаше промени в Закона за политическите партии.

Идеята на НФСБ беше максималният размер на субсидията да бъде 6 милиона лева годишно. Предложението щеше да даде отражение - т.е. да доведе до по-ниска субсидия - само за двете най-големи партии ГЕРБ и БСП, тъй като само те имаха над 750 хиляди гласа на последните парламентарни избори.

Друго предложение беше за въвеждане и на максимален размер от 10 хиляди лева на даренията от физически лица за една календарна година, за да се избегне възможността партиите да са зависими от икономически субекти.

От НФСБ обаче сами оттеглиха предложението си и така въпросът за евентуален лимит на субсидиите остава за решаване в неясен бъдещ момент.

Лидерът на партията Валери Симеонов коментира пред bTV, че не е имало "пазарлъци", а се е решило да се направят "по-широки консултации", за да се ангажират с каузата по-голяма част от другите партии.

Станете почитател на Класа