Патриотите заплашват с край на коалицията, след като доброволческите отряди не минаха в НС

ГЕРБ в крайна сметка се отказа от това да подкрепи идеята на Обединени патриоти да се създадат доброволчески отряди, които да работят под ръководството на МВР.

Предложението, идващо от ВМРО, беше подкрепено от ГЕРБ в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и трябваше да се гласува на второ четене в парламента по време на разглеждането на промените в Закона за МВР, но от ДПС направиха сериозен отпор спрямо идеята.

От партията на Мустафа Карадайъ излязоха с позиция, че тези отряди могат да бъдат използвани активно по време на избори, за да влияят на гласуването, а самите доброволчески групи бяха определени като "шпицкоманди", които биха довели до "двувластие" в малките населени места.

"Г-н министър, не ви е необходимо онези дружинки, които г-н Каракачанов ги беше създал с кафяви дрехи, да ги прехвърли към вас, за да ги узаконите", заяви депутатът на ДПС Рамадан Аталай, цитиран от в. "Сега", обръщайки се към вътрешния министър Младен Маринов. Той още призова депутатите на ГЕРБ да дадат подкрепата си за предложението.

След ожесточени спорове от ДПС поискаха почивка, за да може идеята да бъде обсъдена още веднъж и извън Пленарната зала. Така след почивката от ГЕРБ в крайна сметка гласуваха с "въздържал се" по идеята за доброволческите отряди и тя не мина на второ четене. Гласуването за идеята не беше прието с 26 гласа "за", 28 - против и 64 - "въздържали се".

Това доведе до бърза и остра реакция от страна на парламентарната група на ВМРО. На брифинг в парламента Искрен Веселинов от ВМРО обяви, че решението на най-голямата парламентарна сила може да доведе до срив в управляващата коалиция.

"Ние няма да търсим ПП ГЕРБ за следващи коалиционни съвети. Оставяме инициативата в тях, ако решат, че ДПС са им по-мили или ще управляват с тяхна помощ и ще си направят правителство на малцинството. Искаме изявление на органите на партньорската ни доскоро партия", каза Веселинов.

По думите му темата за доброволческите отряди е обсъждана близо месец с ГЕРБ, но "заради една провокация от ДПС", от ГЕРБ "едностранно са денонсирали коалиционното споразумение между двете формации".

Така ОП в момента вече се чувстват свободни да не гарантират подкрепа на ГЕРБ.

Депутатът на ВМРО обясни, че по-рано днес е имало разговор с ГЕРБ, където от партията на Борисов обяснили, че заради скандала в зала, произведен от ДПС, ГЕРБ няма да подкрепят доброволческите отряди.

"Казахме им: "За нас това е възлово, идеологическо. Борбата с битовата престъпност е един от основните приоритети за това правителство, затова сме се хванали с ГЕРБ. Ако вие оттегляте подкрепата за подобна стъпка в борбата с битовата престъпност, заедно ли сме изобщо" - това беше разговора. Казахме, че ще напуснем зала, както и напуснахме. Няма да участваме в днешния ден в заседанието повече", коментира Веселинов.

Лидерът на НФСБ и съпредседател на ПГ на Обединени патриоти Валери Симеонов допълни, че "флиртът на ГЕРБ с ДПС бил винаги видим за ОП", но патриотите се опитвали "да не допускат да е вреден". Той коментира още, че формацията ще напусне с облекчение управлението, ако не се чувства полезна в него.

Междувременно най-значимата приета промяна в Закона за МВР предвижда Специализираният отряд за борба с тероризма и дирекция "Жандармерия" да бъдат обединени в нова Главна дирекция на МВР -"Жандармерия, специални операции и борба с тероризма". Това беше решено днес на второ четене в парламента при разглеждането на поправките в Закона за МВР.

На новата дирекция се дава правото да осъществява охрана на служители в администрацията на органите на държавната власт, което на практика я поставя в същото поле, в което стои в момента и НСО.

Станете почитател на Класа