„Позитано-20“ оглушително мълчи за най-важната геополитическа буря, която се вихри в САЩ

През последните седмици Съединените щати бяха разтърсени от поредица от протести, които прераснаха в кървави сблъсъци. Най-силната държава на света е в почти предреволюционно състояние. Улиците на големите американски градове се превърнаха в бойни зони между протестиращи и органи на реда, а хиляди магазини, ресторанти и дребни бизнеси бяха разграбени и унищожени. В същото време, непримирими привърженици на президента Тръмп патрулират по своя инициатива из по-червените щати, въоръжени до зъби. 

Днес всички сериозни анализатори са единодушни, че зреещите от десетилетия социални, икономически, етнически и политически разделения и проблеми в САЩ са започнали да избуяват с все сила. От една страна, противоборството между либерали и консерватори е станало изключително ожесточено, непримиримо и опасно. От друга страна, американският капитализъм е навлязъл в кризисна фаза, при която многомилионните маси от безработни, бедни и онеправдани са стигнали до фазата, в която са готови съвсем лесно да започнат безредици и насилие. Расистката дискриминация срещу чернокожите от една страна, и либералната "позитивна дискриминация" срещу всеки бял с не-либерални възгледи - от друга, създават чувство на онеправданост сред двете най-бедни групи в САЩ - цветнокожите и бедните бели. 

Допълнителен катализатор за цялата ситуация стана неконтролируемата пандемична ситуация, заради която САЩ загубиха повече жертви, отколкото през Виетнамската война, а вече имат и повече безработни от времето на Голямата депресия! 

Разбира се, целият свят реагира на случващото се в САЩ, защото това може да определи не просто хода на изборите за президент. Събитията там могат да засилят сериозно финансово-икономическата криза. Но дори това не е всичко! 

Събитията в САЩ могат да изменят целия политически курс на Западния свят за десетилетия напред!

И точно защото на предстоящите избори е заложено всичко, Демократическата партия, в която надделяха либералите и "Дълбоката държава" (Сорос, ЦРУ и др.), вместо малкия и онеправдан човек, представен от Бърни Сандърс, използва много умело натрупалото се социално-икономическо и расово-етническо напрежение, за да подлее вода на Тръмп. 

От показанията на Порошенко и Байдън пред съда може да се реши не само евентуалната изборна победа на Тръмп, но и постепенното прочистване на Демократическата партия от вредни соросоидни влияния. Нека не забравяме, че една огромна част от електората подкрепя Бърни Сандърс и най-вече визията за социалдемокрация. Твърде дълго хората на труда, студентите, селяните и бедните в САЩ са били лишавани от елементарни достояния, които имат всички европейски държави, където има развитата социалдемокрация - солидарно и достъпно здравеопазване, безплатно висше образование, справедлива социална система, защита на наемния труд от произвола на капитала. 

Рано или късно, по един или друг начин, американците ще поставят ребром въпроса за системата и живота си!

Днес тези сложни процеси в Америка са видими за всички и цялата планета очаква със затаен дъх кой ще направи финалната и решителна крачка.

Всички, но без БСП...!!!

Както за съжаление често се случва напоследък, българската левица не се вълнува от международните събития. А това е пагубно! Не само защото една социалистическа партия е длъжна да покаже интернационална солидарност с милионите онеправдани, но и защото това се отразява допълнително на и без това тежкото й състояние.

Между другото, нека да припомним, че това, което днес "Дълбоката държава" прави в САЩ, беше направено и в София в периода 2013-2014, когато БСП участваше във властта!

Но какво може да направи БСП и лидерката Корнелия Нинова!?

Нима опозицията в една периферна и зависима страна може да повлияе на геополитическите процеси!?

Не, не може! Но е длъжна да покаже солидарност, а още повече, длъжна е да заеме принципна позиция, така, както идеологията и електоратът й изискват!

Впрочем, ако Нинова и БСП мълчат за събитията в САЩ и не смеят дори от кумова срама да изразят някаква позиция, това съвсем не е вярно за други партии.

Българският евродепутат от ВМРО Ангел Джамбазки, например, веднага започна да експлоатира темата. В социалните мрежи той пусна пряка връзка, на която отговаря на въпроси, включително засягайки на дълго и широко темата за събитията в САЩ. Джамбазки не пропусна директно да разкрие ролята на Демократическата партия.

И какъв е резултатът!? Видеото е гледано десетки хиляди пъти!

Не останаха по-назад и от малката, но особено активна партия "Възраждане" през последно време, с която иначе Нинова обича да си партнира и да прави с тях съвместни митинги или да им изпраща подкрепления за други техни подобни. Те от своя страна излязоха с лозунги "Белите животи имат значение" и пуснаха поредица от хитроумни и иронични коментари, с които всъщност казват на избирателите, че някои фактори в САЩ твърде дълго са се намесвали във вътрешната политика на България. От партията организираха събитие в "подкрепа на гражданския и етнически мир" в САЩ, заявявайки, "нека това не бъде разглеждано като намеса във вътрешните работи на нашият съюзник и партньор. Ние следваме вече утвърдената евроатлантическа практика, приложена на думи и дела в такива държави като Ирак, Сирия, Либия, Афганистан и още десетки други."

ВМРО и "Възраждане" се очертават като двете основни партии в националистическия спектър на българската политика.

Тук въпросът е, помни ли БСП как по време на възхода на ранната "АТАКА" десетки хиляди социалисти се преляха в тази националистическа формация!?

Със сигурност и други политически сили ще използват събитията в САЩ, за да градят имиджа си в самата България, защото българските избиратели отдавна са показали, че международната проблематика (и с право), не им е чужда!!!

На фона на това БСП има ръководство и лидер, което е затънала във вътрешнопартийни войни и интриги и не проявява никакъв видим интерес към това, което вълнува всички. Вместо да предвиди, анализира и коментира тези толкова важни събития, Корнелия Нинова предпочита да си мълчи по сложната международна проблематика. Но ако БСП наистина иска да направи заявка за властта в България, тя не трябва да бяга от международната проблематика, както впрочем направи това, когато в Украйна беше извършен фашистки преврат. Фатална грешка, която се отрази и продължава да се отразява на партията. 

Точно в момента, когато БСП има електорална подкрепа от 11-12 %, други политически сили като новата формация на Мая Манолова, партията на Слави Трифонов, "Възраждане", ВМРО, а защо не и АБВ, могат да станат нов дом на почти половината от гласувалите за Столетницата на последните парламентарни избори. И ако това стане, няма никаква гаранция, че БСП ще си върне тези гласове. В историята няма вакуум и незаети пространства. Научиха го френските социалисти, германските социалдемократи, а много скоро може да го научи и БСП, която се деидеологизира и обезличава под властта на настоящото си ръководство.

Парламентарните избори са съвсем скоро и левицата трябва да диша във врата на управляващите при всяка възможност. БСП трябва да покаже, че е алтернатива на компрадорския режим на ГЕРБ, който впрочем е неприкрито свързан със същите фактори, които днес се опитват да бутнат Тръмп. Или поне част от него е свързана с тях и това е ясно на всички в България.

Националната отговорност, социалистическите идеали и международната солидарност, изискват щото БСП да заеме ясни и категорични позиции за международното положение. Позиции, с които електоратът ще може да се припознае. А как да стане това, след като партията бяга от всяка сериозна тематика, като дявол от тамян?

Впрочем, защо ли бяга!?

Без да внушаваме нищо конкретно, но нека си припомним, че г-жа Нинова има твърде задълбочени контакти с американското посолство. Не, че има нещо лошо лидерът на опозицията да общува с посолството на най-могъщата страна във военнополитическия съюз, в който членуваме, но всяко нещо си има граница. В това число и търпението на симпатизантите на Столетницата, които от година на година предпочитат да не гласуват или да изберат друга партия, защото в лицето на БСП не виждат изразител на вековните идеали на българския социализъм. 

При големите геополитически събития от края на миналия век, когато САЩ и НАТО бомбардираха съседна Югославия с обеднен уран, БСП зае една правилна, смислена, социалистическа и справедлива позиция. И народът оцени това. Нека не забравяме, че малко по-късно, Георги Първанов беше избран за президент от българите, които го предпочетоха пред НАТО-вския ястреб Петър Стоянов. 

Днес светът отново е на прага на паметни събития. Дори по-важни, защото говорим за едно необявено състояние на гражданска война в геополитическата метрополия на Западния свят.

Липсата на каквито и да било коментари, позиция и мнение от страна на партията говорят за две неща:

или за липса на експертен потенциал, който може да оцени правилно ситуацията;

или нежеланието да се заеме принципна, справедлива и социалистическа позиция, за да не се нарушат нечии интереси и задкулисни договорки. 

Лидерът на основната опозиция в страната е длъжен да има позиции по тези въпроси!

И хората очакват това от нея, защото в крайна сметка, когато водиш втората политическа сила, ти си реален кандидат за поста на министър-председател. А една от най-важните задачи на всеки премиер през следващото десетилетие ще е да оценява и анализира правилно международните събития, да лавира, да изразява позиции и да предприема решителни действия, за да може да спаси България в назряващите геополитически бури.

А че проблеми ще има, нека никой не се съмнява - хаос и непримиримо противопоставяне в САЩ, борба за посоката на развитие на ЕС или дори съществуването му, регионални военни конфликти (Украйна, Либия, Сирия, а нищо чудно и други точки на напрежение, в т.ч. Турция, Македония, Косово и Босна).

И най-сетне, нека добавим малко храна за размисъл.

Знаем, че САЩ са особено влиятелни в ред европейски държави, сред които и България. Демократите се опитват да разпалят етнически и социален конфликт, за да отклонят вниманието от себе си и скандалите около семейство Байдън и не само. За да правят това, очевидно те не са уверени в победата на Байдън срещу Тръмп и няма как да бъде другояче, на фона на предстоящите показания, които Байдън и Порошенко ще дадат пред съда.

Настоящият президент Доналд Тръмп има много сериозни шансове да победи статуквото за пореден път, още повече, защото и на много от симпатизантите на Демократическата партия им е писнало от корумпираното ръководство и липсата на справедливост (справка, откровените манипулации, чрез които на два пъти Бърни Сандърс бе премахнат като конкурент за кандидат-президентската позиция).

Ако Тръмп спечели, както редица сериозни анализатори очакват, Демократическата партия ще изпадне в страшна криза, американското ляво най-вероятно най-после ще измести неолибералите и ще започне да я доминира. Както стана впрочем в Англия. Трябваше лейбъристите да понесат много удари, преди да бъдат поведени от автентичен социалист като Джеръми Корбин.

Така или иначе, ако Тръмп спечели, ще има прочистване (не физическо, а административно) на САЩ от хора свързани с т.нар. "Дълбока държава". А след това ще бъде обърнато и специално внимание на свързаните с Америка страни, в т.ч. и България. Когато това се случи, тежко и горко им на всички, които са били свързани с противниците на Тръмп и са ги подкрепяли публично или чрез бездействието си.

Както се казва, просто храна за размисъл.! Особено за хората на "Позитано"!!!

Ето защо човекът, който ще води БСП, трябва да е перфектно подготвен и за поста на министър-председател, а това на първо място значи задълбочени познания по международната и вътрешнополитическа проблематика. България и БСП не се нуждаят от послушковци, които са готови да продават интересите ни за едната комисионна. Това го виждаме редовно от страна на десницата, а БСП все пак трябва да е алтернативата.

Не, БСП се нуждае от лидер, който да оценява и разбира правилно геополитическите процеси и да държи на идеалите и ценностите на българския народ и социализма.

Какво трябва да направи БСП в контекста на актуалните геополитически събития?

Първо, тези въпроси трябва да се дискутират на следващия пленум на партията и да се излезе с ясна и категорична лява позиция за положението в САЩ, а не всичко да се обръща само на интриги и дребнотемие!

Второ, партията и лидерът й трябва да изразят официална позиция в две посоки - срещу расизма и експлоатацията, но също и срещу размириците и най-вече, задкулисните игри, които ги предизвикват (ясно е, че не трябва да си печелим врагове в лицето на "Дийп стейта", тъй че не е нужно да се конкретизира прекалено много).

Трето, трябва да се възложи на най-добре подготвените по международната проблематика експерти, които БСП има, да изготвят цялостен анализ на геополитическата ситуация! И след това, според този анализа, партията трябва да съобрази действията и посланията си, както във вътрешен, така и в международен план.

Четвърто и най-важно, БСП трябва да си зададе въпроса какъв лидер иска. Дребните балкански номерца няма да вървят в следващите десетилетия и ние сме длъжни да осъзнаем, че историята няма да ни подмине. Сега повече от всякога партията се нуждае от компетентност, решителност и политическа мъдрост!

От разбирането и тълкуването на геополитическите процеси ще зависи съдбата на българите през 21-ви век. Четири пъти през изминалия 20-ти век България направи колосални геополитически грешки, от които все още не можем да се съвземем. Петата грешка ще и е последна!!!

 

Поглед.инфо - редакционна

Станете почитател на Класа