Кирил Добрев: Винаги съм бил коректен към лидера, но предан – единствено към БСП

В БСП винаги е имало хора с различни мнения. Проблемът, който се задълбочи през последната една година, е, че тези хора нямат възможност да седнат на една маса. Липсва диалогът в партията, а когато той липсва, всеки си грабва неговата истина под мишница и тръгва по медиите“. Това заяви в интервю за „Неделята на Nova“ зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

 

По думите му на вчерашния пленум е даден знак, че начинът, по който се прави политика, е неправилен. „Вчера се показа, че няма как еднолично да се обявяват решения, без да са приети от органите.

Факт е, че докладът на Нинова беше върнат, защото беше представен на медиите, но не и на членовете на Националния съвет. Този метод и стил просто намери логичния си отговор“, каза още Добрев. Относно напрежението в парламентарната група на социалистите той обясни, че просто 41 човека искат да ползват своето демократично право да избират кой да ги представлява в ръководството.

"Заинатяването по този въпрос създаде това напрежение. Отлагането му във времето е проблем за ръководството. Горд съм с парламентарната ни група, радвам се, че в нея влезе новото поколение, които разбират политиката по друг начин“, каза още зам.-председателят на БСП.

Добрев коментира и прекия избор за председател на левицата. „Дали ще има нов лидер на БСП, ще кажат всички в партията – над 83 000 членове ще имат правото да изразят мнението си. Битката не е между мен, Корнелия, Краси, Валери и др., битката на нас всички е за по-добра България. Готов съм да вляза в такова съревнование“, каза още Добрев.

Той допълни, че има едно нещо, което не може да прости на Нинова и две неща, които не може да прости на Борисов. „На Нинова – затова, че раздели партията на млади и стари, на такива, които са й симпатични и несимпатични. А на Борисов не мога да простя, че създаде среда за корупция, която ограбва хората, защото корупцията и бедността са двете страни на една монета. Второто, което не мога да му простя, е, че изгони нашите деца и те не искат да се връщат“, обясни зам.-председателят на левицата.

Относно напрежението в ръководството Добрев заяви: „Винаги съм бил коректен към лидера на партията, но предан - единствено към БСП. Омразата и разделението, която се насажда, не е стилът на нашата партия. БСП винаги е била разумната и мъдра сила в обществото, която е успявала да обединява.

Всички сили, които се борят срещу БСП още от времето на СДС, имат лозунги на анти основа. А ние винаги сме се водели от позитивното – за България, за просперитета на българите. Излязохме от същността на партията и аз също нося вина, защото не убедих колегите си, че това не е пътят“. По думите му БСП се е превърнала в агресивна партия, която отблъсква хората точно на финала, когато са решили да я подкрепят.

Добрев изрази подкрепа за вота на недоверие и припомни, че първият такъв е бил за корупцията в правителството на ГЕРБ. „Тогава разкрихме много неща, а ето днес след, толкова време, обществото може да види дали сме били прави в първия си вот“, добави той. Според него БСП е единствената алтернатива, но всички вътрешнопартийни шумове в системата заглушават политиките.

„Максимално бързо трябва да спрем с дрязгите. БСП има историческата отговорност да бъде алтернатива на това управление. Когато ние сме слаби, тогава се нарояват малки неясни политически сили“, каза още Добрев.

По думите му, ако вътрешнопартийната кампания не бъде с удари под кръста, ако бъде насочена към обществото, то това би било добра линия към парламентарните избори. „Обичам БСП, познавам я и всяко усилие, което правя за партията, не ми тежи. То е като отношение като към семейство. БСП е като голяма стара къща и не се борим за наследствения имот, а затова всеки да намери своето място в него“, завърши Кирил Добрев.

Станете почитател на Класа