Димитър Стоянов: Ако прокуратурата не публикува пълния чат на Бобоков, ще го направи президентът

По това, което беше изкарано от специализираната прокуратура виждаме няколко чата, но за съжаление единствено може да се ориентираме по някои от датите, които са излезли, нищо повече не може да се коментира. Затова беше и призива на президента да бъде публикуван целия чат - и президентския, ако това е чата на президента Румен Радев, и от другата страна да бъде публикуван чата на господин Бобоков. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Димитър Стоянов, главен секретар на президента. Само тогава ще имаме реална представа и ще бъде ясно какъв точно е бил чата, по какъв начин е била комуникацията и най-важното - в момента е пуснато само едно от съобщенията на господин Бобоков, въпроса е защо, запита още той. Съдейки от позицията, която излезе от президентската институция, аз си мисля, че това е чат с президента Румен Радев - не съм говорил с него на тази тема, следил съм основно това, което излиза по пресата и това, което е публикувала специализираната прокуратура, коментира още Стоянов. Той уточни, че Пламен Бобоков е пътувал с делегация с президента до Армения.

Аз си мисля, че следващата стъпка на президента ще бъде да изнесе целия чат от въпросната комуникация, ако прокуратурата не изнесе целия чат, с който те разполагат, смята още главният секретар на президента. Той уточни, че би трябвало прокуратурата да каже откъде са взети тези чатове. Не виждам топла връзка между президента и Пламен Бобоков и при публикуването на чатовете ще се види колко топла е връзката, каза Стоянов. Той допълни, че получава по 20-30 обаждания на ден, в които се иска среща с държавния глава. Секретарят на президента отрече, че е имало среща между Радев и Бобоков за Либерия - точно това пише Бобоков в разпространения последен засега чат. Същевременно обаче Стоянов не отрече едно към едно, че Радев може да е подкрепял бизнеса на Бобоков, защото президентът подкрепя всеки един български бизнес и искал ясно законодателство за това. Всеки един чист български бизнес би следвало да получи помощ от посланиците на България зад граница, коментира главният секретар на президента.

Димитър Стоянов коментира и темата с назначаването на посланици. Той отбеляза, че президентът предлага кандидати за посланици, но Министерският съвет първо одобрява и чак след това държавният глава подписва. Няма все още президентски указ за назначаване на г-н Кираджиев от Нигерия. Ние не сме го предлагали, уточни Димитър Стоянов. И насочи вниманието към МВнР - как предложението е формирано там? Според него, секретарят по правните въпроси Пламен Узунов няма достъп до процедурата по назначаване на посланици.

Станете почитател на Класа