Десните побесняха: Христо Иванов се готви за коалиция с ГЕРБ

Лидерът на "Да, България" се впусна в търсене на "нормални" симпатизанти на управляващата партия

 

 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов разбуни дясното тази вечер с изявление, противоречащо на всички мотиви за протеста досега, че не е изключена коалиция с ГЕРБ в бъдеще след парламентарния вот, стига в партията на управляващите да не присъства лидерът й Бойко Борисов.

 

Хипотезата, изразена от бившия правосъден министър в кабинета "Борисов-2" докара до лудост социалните мрежи, които се нажежиха до краен предел с искане за незабавно уточнение на Ивановите думи и разграничаване от ГЕРБ не само като партия на Борисов, но и като формация в цялост.

"Отговорът на въпроса "с кого" ще го даваме в края на кампанията. Сега искаме мандат, за да променим политическата система, за да можем да модернизираме България навременно, за да не загубим технологичния преход, който ни предстои", каза Иванов пред БНТ, попитан с кого може да се коалира "Демократична България".

"Централният модел, който си поставяме със създаването на тази коалиция, е моделът "Борисов - Пеевски". И не можем да приемем каквото и да било оставане на Борисов в каквато и да е политическа роля, не просто в премиерска роля, тъй като става въпрос за един човек, който е носител на много тежки зависимости и е олицетворение на този модел заедно с Пеевски, който беше наречен "съпремиер", каза Иванов. "Какво е ГЕРБ без Борисов? Това предстои да научим. Да видим дали нормалните хора в ГЕРБ, каквито има, ще съумеят достатъчно да се разграничат от това явление и състояние. Аз се съмнявам, но нека да видим", заяви той пред водещия на "Панорама", с което даде възможност за общ фронт на демократите с "нормалните" гербери.

От КОД на бившия здравен министър д-р Петър Москов, който също бе министър на Борисов, тутакси се разграничиха от изявлението на Иванов.

Станете почитател на Класа