Станишев: Опозицията загуби! Следващият Национален съвет няма да прави проблеми на Нинова

 

Дълги години БСП беше единствената партия, която беше идейна, колективна, в която вървяха спорове и политиката се формираше чрез диалог. Аз много пъти съм споделял, че ме притеснява тенденцията, че започваме да приличаме на останалите партии, каза той

„Новият състав на Националния съвет (НС) е логичен резултат от процесите на подмяна на ценности, които текат в БСП през последните четири години. Дълго време левицата беше единствената идейна колективна партия, а политиката се формираше чрез спорове и диалог. Много пъти съм споделял и пред медиите: притесняваше ме тенденцията, че заприличваме на другите партии, почти всичките вождистки. Е, демократичността на БСП беше заличена.“ 

Това заяви пред медиите Сергей Станишев по време на Конгреса на БСП и коментира, че „след 12 септември и след 50-я Конгрес, БСП е вождистка партия, без здрава и ясна идейна основа. Принципът на формиране на новия Национален съвет беше виден още в кампанията за избор на председател, когато конкурентите бяха демонизирани, а всеки различно мислещ човек – заклеймен и смазан. Затова и не е изненада никого. 

В крайна сметка, тази нощ загуби политическата и идейната опозиция. Запази позиции конюктурната опозиция. Ако погледнем състава на НС, в него са кохортите на Корнелия Нинова и около една трета – на Кирил Добрев. Този НС повече няма да пречи, а ще служи като гумен печат. Всички с критично мислене са извън новия състав. Много е показателно, че Велислава Дърева има по-малко гласове от Теодора Овчарова. Това е снимката на БСП днес.“, заяви Станишев. 

Той посочи, че идеите за консервативна и традиционалистка левица са в тенденцията за отдалечаване от европейската социалдемокрация. Това пролича и от многото обезпокоителни моменти в документите на Конгреса от гледна точка на европейската перспектива на БСП. 

„Левицата не може да бъде консервативна. Когато вземаш Орбан или Маргарет Тачър за модели, това няма как да бъде левица.“, коментира президентът на ПЕС. 

„Казано по човешки, вече ще ми бъде много по-комфортно. Щях да бъда сред самотните гласове в този НС. Сега вече Нинова няма извинение, че някой й пречи на правилната политика. Тепърва ще видим резултатите в изборите и, дай Боже, в управлението. 

Не е достатъчно да бъдеш яростна опозиция на ГЕРБ, всички сме такава. Най-тежките политически битки с Борисов съм водил лично. Но за да станеш алтернатива трябва да имаш същностни конкретни политики. Това на Конгреса не се чу като заявка. Нито в политическия доклад, нито в документите. Много лозунги, но без политика, която да грабне сърцата и умовете на хората.“ 

„Тепърва ще видим какво ще се случи в политическото пространство. Опасявам се, че тази привидна консолидация на партията няма да прикрие тежките разделения и да постигне реално единение в една бъдеща политическа кампания. А предстоят две – за парламентарните и за президентските избори. Времето ще покаже дали това е вярната посока. Аз съм скептичен.“, завърши Станишев, като посочи, че пред БСП стоят и много други въпроси, като например, кои ще са нейните партньори в следващ фрагментиран парламент.

 

 

 

Станете почитател на Класа