Разколът в БСП продължава: Социалисти зоват за нов ляв проект

С изказването си повод на напусналите ПГ на БСП шестима народни представители г-жа К. Нинова призова последните да освободят и местата си в Парламента, с което, освен че погази Конституцията и срина всякакви надежди за превръщането на БСП в демократична и широкопредставена партия, постави световен рекорд за провеждане на най-кратката предизборна кампания в историята на човечеството.
Разколът в БСП продължава: Социалисти зоват за нов ляв проект
 
 
Това бе своеобразен акт на незачитане волята на всички безпартийни граждани, които по една или друга причина на предишните парламентарни избори са дали гласа си БСП, като им се обясни кратко, ясно и еднозначно, защо не следва да допускат отново същата грешка при предстоящите на пролет избори – една своевременно поднесената и изключително полезна информация.
По-конкретно, г-жа Нинова каза няколко неща:
1. „ОЦЕНКАТА ЗА ДОСЕГАШНА РАБОТА НА НАПУСНАЛИТЕ ДЕПУТАТИ Е ДАДЕНА ОТ ПАРТИЯТА!“ — ДА, АМА НЕ! Партията Ви г-жо Нинова се състои едва от 80 000 члена. От тях на вътрешнопартийните избори гласуваха 45 000 души. Дори и да приемем, че на предишните Парламентарни избори всички те са гласували и то за БСП, Партията Ви е била подкрепена и от други близо 905 500 души — безпартийни. Т.е. в идеалния случай, едва 4.37% от всичките избиратели на БСП са нейни партийни членове и е недопустимо дори и да намерите тяхната пълна подкрепа, да си позволявате да отправяте от тяхно име призиви за отзоваване да депутати при положение, че останалите близо 96 % от всички Ваши избиратели са безпартийни.
Друго, г-жо Нинова, не можете да злоупотребявате с дадената Ви подкрепа на вътрешнопартийните избори и да се изказвате от името на тези 4.37% партийци и поради друга причина — те са гласували за Вашата кандидатурата като председател на партията, а не за напускането на Парламента от страна на депутатите, които не са съгласни с провежданата от Вас политика. Дори и да приемем, че това е така, Вие показахте, че както сега, така и за в бъдеще нито ще търсите, нито ще зачитате волята на останалите повече от 900 000 безпартийци, които са Ви се доверили.
2. Второто смело Ваше изказване – „ОРГАНИЗАЦИИТЕ ОТ ОБЛАСТИТЕ СЕ ПРОИЗНЕСОХА И ИСКАТ НЕЗАБАВНО ДЕПУТАТИТЕ ДА НАПУСНАТ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ СИ МЕСТА“. Т.е. мнението на 100-те Ваши послушника по места, макар и противоречащо на Конституцията и демократичните устои на Държавата е с по-голяма тежест от гласа на гореспоменатите 900 000 български безпартийни граждани, които макар и да не са част от редиците на партията са подкрепили определени кандидати? Ако това наистина е така, рискувате на следващите парламентарни избори да получите не повече от 10 000 гласа по простата причина, че над 80 % от партийците Ви са на преклонна възраст, с множество заболявания и Изборния кодекс не допуска да обикаляте къщите им с кашони.
3. Третата лъжа, която изрекохте – „ТЕЗИ ЛИЦА НЕ СА ИЗБИРАНИ КАТО МАЖОРИТАРНИ ДЕПУТАТИ“. Де да имах смелостта да се изкажа като Бойко Борисов, щях да Ви нарека ПКП и да не се налага да аргументирам мнението си, ровейки в статистиките, но, все пак, направих си труда и ето какво излиза:
ПО-МАЖОРИТАРНИ ОТ ТЕЗИ ДЕПУТАТИ В ЛИСТИТЕ НА БСП НЯМА:
— Депутатът Красимир Янков е получил 15129 гласа или 60.57% от всички гласове за избирателния район, от който се е кандидатирал.
— Народният представител Лало Кирилов е получил 3031 гласа, което прави 8.09% от гласовете за БСП в цяла София област.
— Димитър Стоянов е получил 4566, което прави 10.05% от гласовете за Област Бургас;
— Валери Жалбянов е получил 14602, което прави 66,13% от гласовете на БСП за Кюстендил;
— Николай Иванов е получил 3912, което прави 12.81% от избирателите на БСП за Враца.
Т.е. в идеалния случай, не повече от 5 % от гласувалите за тези „отцепници“ са партийни членове, а останалите 95% от техните избиратели са безпартийни, гласували за тях като личности.
Точно поради тази причина е нелогично, неуместно и безумно да правите изказвания от сорта, че в момента „ТЕ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ НИКОЙ, ОСВЕН СЕБЕ СИ“, най-малко защото следването на подобна логика, ще доведе до заключението, че в момента 95 % от избирателите на БСП са практически непредставени, просто защото нямат Вашите червени книжки.
4. Четвъртото Ви изказване: „ДЕПУТАТИТЕ НЕЗАБАВНО ДА ОСВОБОДЯТ МЕСТАТА СИ, ЗАЩОТО НИЕ ТУКА СМЕ БСП“. НЕ, и това Ви е най-голямата грешка! Припомням Ви още веднъж резултатите от Парламентарните избори през 2017г. — в Народното събрание, Вие представлявате над 900 000 безпартийни български граждани-активни, работещи, търсещи и можещи, за разлика от мнозинството Ви партийни членове на преклонна възраст, страдащи от Алцхаймер и други деменции.
Отделно, по всичко личи, че Вие или не познавате въобще Конституцията или смело се опитвате да я погазите, защото в нея ясно е записано, че Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ. Обвързването със задължителен мандат е недействително. (чл. 67) Това ще рече, г-жо Нинова, че Народният представител е освободен от каквито и да било местни, партийни, корпоративни и други внушения. Той, за разлика от Вас следва да действа въз основа на конституцията и законите и в съответствие със своята съвест и убеждения.
Може би, точно това се опитват да направят в момента и „шестимата отцепници“. Разбирам, че подобно поведение не Ви е никак удобно, но блестящата Ви идея за предсрочно отзоваване на депутатите, които са напуснали парламентарната Ви група, защото не приемат определени Ваши решения, няма никакво юридическо основание. Депутатският мандат г-жо Нинова, произтича от волята на всички избиратели и не може да се подменя от органи и структури извън парламента, било то и партийни, а още повече да зависи от Вашето лично мнение.
В Конституцията, която упорито отказвате да приемете за Акт, по-висш от прословутия Ви Устав, пише, че властта произтича от народа, т.е. народът, а не Вие сте неин източник. Нещо повече, там е записано и че „Народните представители действат въз основа на Конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения”. Т.е. правно невъзможно и недопустимо е дори да се търси отговорност от народен представител за това, че той, следвайки своята съвест и убеждения, се е подчинил не на волята и интересите на своите избиратели, а на волята и интересите на целия народ.
В тоя смисъл, Вашата воля, Другарко е последната дупка на инструмента, на който ще свирите на пролет, защото днес се подиграхте не само на Конституционните основи на държавата, но и на всички ваши безпартийни избиратели, които вярвам, няма да допуснат повече същата грешка.
В заключение, силно се надявам, тези хора да имат силите и куража да участват в нов политически проект, защото е очевидно, че Вашата партия отдавна не е способна да бъде последовател на истинската лява идея и ефективен коректив на дясното управление.
 
Кристина Иванова

Станете почитател на Класа