Какво се счупи между Йончева и Нинова?

Лидерката я направи политик, а атаките от журналистката са лични, не срещу партията

“Елитът на БСП продължава да се занимава с вътрешнопартийни войни, вместо да гради доверие сред гражданите. Оставам вярна на избирателите си, а не на партийния елит”.

Това написа във фейсбук късно в понеделник евродепутатката Елена Йончева, след като БСП в Хасково се разграничи от нея заради нападките на журналистката срещу соцлидерката Корнелия Нинова.

“Изказвам за пореден път благодарността си към социалистите, с които сме работили и продължаваме и до днес. Не забравям подкрепа и съдействие, но знам ясно и следвам стриктно ангажиментите си като евродепутат. В тях не влиза да премълчавам истината, а точно обратното - да я казвам на висок глас, с риск и да не се хареса. Не участвам в партийни интриги, задкулисни договорки и борба за власт. Това може да е изкушение и разменна монета за някои политически лидери, но не и за мен”, написа Йончева. “Продължавам да отстоявам всеки ден каузата, заради която получих доверието на избирателите (от всички цветове), а именно да показвам корупцията и несправедливостта в България и да настоявам за европейска намеса там, където е необходимо”, допълва евродепутатката. И дава пример с инициираната от нея резолюция на LIBE за върховенството на закона в България, която в четвъртък ще бъде гласувана в Европарламента.

Така стана окончателно ясно, че войната на Йончева е лично срещу Нинова, а не срещу БСП. И за партийните другари остава тайна какво точно се счупи в отношенията между двете, че от първи съзаклятнички да се превърнат във върли противнички.

Именно Нинова даде път на Елена в политиката. Тя лично я покани за водач на червена листа на парламентарните избори през 2017 г. По това време Йончева бе секретар за връзки с медиите на новоизбрания президент. Но се задържа на поста само две седмици. Не се разбра защо напусна, официално бяха посочени лични мотиви. Но още на другия ден стана ясно, че повежда червената листа в Хасково. И така

Йончева стана първата от

президентския екип, която

соцлидерката “отмъкна”

под носа на Румен Радев

И журналистката стана червеното знаме за борба с корупцията. Тя бе в дъното на “Хасковогейт”, довел до оставката на Делян Добрев като депутат от ГЕРБ. Направи филм за оградата по българо-турската граница, за да покаже колко некачествено е правена. Захвана се с качеството при строежа на магистрали и пътища. Пусна в прокуратурата сигнал срещу министъра на културата Боил Банов, нашумял под името “Ало, Банов съм”.

На 22 януари 2019 г. спецпрокуратурата повдигна обвинение срещу Йончева за пране на пари в особено големи размери от КТБ чрез офшорка, регистрирана на Британските Вирджински острови. Става въпрос за работата ѝ за Тв7, за която заснема поредица от документални филми. Журналистката отрича обвиненията.

Гаранцията ѝ - 20 хил. лв.,

е платена от групата на

БСП, която събира парите

по настояване на Нинова,

която нарича Йончева лицето на битката на БСП срещу корупцията.

Първият разрив между двете стана при реденето на листата за евроизборите. Нинова опита да противопостави Йончева на Сергей Станишев, налагайки журналистката като водач. Двамата дълги години живееха заедно, но и след като всеки създаде ново семейство, отношенията им останаха добри. В деликатната ситуация Елена предложи компромисен вариант - тя да е първа, а президентът на ПЕС - втори. Но това не бе прието и пленумът класира Станишев пети. В еврокампанията Йончева остана твърдо до Нинова и не се появи на събитие със Станишев.

Затова за мнозина бе изненада, когато в началото на ноември 2019 г. Нинова публично изрази недоволство от работата на Йончева като евродепутат. “Нормални са ни отношенията, но очаквам повече действия по темата корупция оттам”, каза лидерката. Елена се засегна, казват запознати.

Дни по-късно, когато прокуратурата обяви, че иска Европарламентът да свали имунитета на Йончева заради разследването за пране на пари, Нинова написа във фейсбук, че вярва в невинността на Елена.

Самата Йончева винаги се е пазела от партийните интриги. Затова изненада всички, когато дни преди прекия избор на БСП атакува остро лидерката. Обяви, че Нинова е отказала да подпише сигнала ѝ до прокуратурата срещу Бойко Борисов за барселонската афера. Не ми бе дадена възможност, отвърна Нинова.

На 14 септември с пост в туитър Йончева обясни: “Трите сигнала, касаещи ББ, които внесох в прокуратурата 05/2019, не бяха подписани от Нинова, защото тя не пожела...Това е явна индикация за липса на политическа воля истината да излезе наяве. През последната година не чух г-жа Нинова да призове г-н Цацаров да разследва сигнала. Да сте чули г-жа Нинова да призове за независима експертиза на аудиозаписа с Борисов, в който той заповядва да бъде унищожен и бизнесмен, и политически опонент? Депутатите от ЕП призоваха за независима експертиза. Такава беше направена. Гласът е на Борисов. Да сте чули от Нинова да спомене за тази експертиза?”

Лидерката на БСП има връзки с прокуратурата и предварително получава информация кои политици ще бъдат ударени, обвини Йончева в края на миналата седмица. И разказа пред Euractiv, че месец предварително е била предупредена от Нинова, че прокуратурата започва разследване срещу нея. “Казаното от Елена не е вярно, не се е случвало. Не виждам никакво обяснение освен едно - прави го по чужда воля”, коментира лидерката пред “Свободна Европа”.

Станете почитател на Класа