Избори за парламент и президент през 2021 г. Ще запази ли Борисов властта?

Избори за парламент и президент през 2021 г. Ще запази ли Борисов властта?
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    02.01.2021
  • Сподели:

Два вида избори ще се случат в страната през новата година. В края на март ще се проведат редовните парламентарни избори. Президентът Румен Радев обяви датата за провеждане на вота - 28 март. Отлагане въпреки пандемията от COVID-19 не се очаква. Няколко месеца по-късно пък трябва да се състоят и президентските избори. 

 

На фона на COVID-19 българският политически елит трудно постигна консенсус за здравните, социални и икономически мерки у нас. Управляващите имаха своя визия за управлението на кризата, коренно различна от тази на опозицията. Извънпарламентарните партии пък също не спираше да критикува управляващата коалиция ГЕРБ-Обединени патриоти. Макар през 2020 г. напрежението върху Бойко Борисов да беше голямо, той бе категоричен, че няма подаде оставка. 

 

 

Това ще бъде първият изкаран изцяло мандат на ГЕРБ. Най-голямата партия у нас успя да запази добрия тон с коалиционния си партньор ОП - нещо, което не успя да направи с Реформаторския блок. Освен това ГЕРБ има подкрепата и на СДС на предстоящите избори. Така през идния март ще се решава новото бъдеще на страната. Предстоят залагания дали Борисов няма вече да се оттегли от активната политика. Не веднъж той загатна, че иска да се посвети само на ГЕРБ.

 

 

 

 

Очаква се битката за гласа на българите да е изключителна сериозна, а предизборната кампания неофициално вече започна.

 

През есента ще бъдат свикани президентски избори. Предполага се, че Румен Радев ще се кандидати за втори мандат. Интригата около неговата кандидатура е дали тя ще бъде отново подкрепена от БСП. В публичното пространство се говори за разрив между него и лидера Корнелия Нинова, но от коментарите и на двамата по темата до този момент това не се потвърждават. Социолози и политолози отбелязват, че без подкрепата на социалистите Радев трудно би спечелил отново.

 

Любопитно ще бъде каква роля ще заеме и ДПС при президентските избори.

 

Още през септември миналата година стана ясно, че ДПС не подкрепя поведеието на Румен Радев. Това бе отбелязано в речта на лидера на партията Мустафа Карадайъ при откриването на есеннтата пленарна сесия. 

 

Със сигурност 2021 г. ще бъде трудна за ГЕРБ. Освен да впрегнат усилия за парламентарните избори, те ще трябва да умуват и кой да е кандидатът им за президентския вот. Дали партията ще излъчи по-силна кандидатура от тази на Цецка Цачева, за да победи Радев, с когото са в изключително обострени отношения от началото? Може ли да очакваме изненада, като например Борисов да се кандидати за президент? Предстои да видим.

Станете почитател на Класа