Менда и Влади Горанов аут за вота

Менда и Влади Горанов аут за вота
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.03.2021
  • Сподели:

Какво се случва в ГЕРБ? Липсата на Менда Стоянова и още двама знакови депутати е най-голямата изненада от управляващата партия за вота на 4 април. Стоянова, заедно с Красимир Велчев и ген. Константин Попов, не са включени в списъците.

 

Менда Стоянова бе финансовото острие на ГЕРБ в парламента, емблематичен депутат от Пловдив. Бившият председател на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев пък доскоро се смяташе за един от най-близките до лидера Бойко Борисов депутати.

Останалите изненади са главно в местата на кандидатите. Те определено могат да се приемат както за оценка на Бойко Борисов за работата на министри и депутати, така и за доверието му към дългогодишни и нови остриета на досегашната партия.

 

Още 6 основни извода могат да се направят от анализа на списъците на ГЕРБ за вота на 4 април.

 

1. Проветряване няма, има позициониране в регионите и щурм за имунитет - депутатски.

2. Начело са не красавици, които красят банките, а супер подготвените министри, зам.- министри и областни управители, които ще теглят гласове с експертизата си. Така по своеобразен начин ГЕРБ контрира партията на Слави, която даде сериозната си заявка, представяйки не водачи на листи, а екипи от експерти, готови веднага да влязат в управлението.

3. Депутатите-тарани в прокарването на управленските политики са на избираеми позиции, но в зависимост от броя на избираемите места в регионите са на втори, трети или четвърти позиции - за да бутат листата напред.

4. "Синята душа" на ГЕРБ Георги Марков все пак не е в листите. Той бе лично поканен от Борисов и трябваше да е в 24 МИР в София, но се отказал заради епидемиологичната обстановка. Не мога да провеждам кампания, каза Марков. Той обаче не се разделя с ГЕРБ, от 1 април става консултант в партията.

5. Както заяви, десният анализатор Георги Харизанов, също не е в списъците.

6. Финансовият министър Владислав Горанов, който на миналите избори водеше листата в Силистра, сега не участва в надпреварата.

 

СТАРА ЗАГОРА

Икономическият министър Лъчезар Борисов е № 4 в старозагорската листа, водена от Красимир Вълчев. Втори е депутатът Маноил Манев, трета Илияна Жекова. Досегашният зам.-председател на НС Емил Христов не е в листата, което е изненада

 

ШУМЕН

След Красимир Вълчев, се нарежда бизнесменът инж. Илтер Бейзатов син на изключения от ДПС за уронване престижа на Движението Бейзат Яхя, когото в Делиормана наричат "Бейзи". Трети е директорът на Езиковата гимназия д-р Димо Георгиев, четвърти е кардиологът д-р Николай Стефанов, пета е юристката Юлия Добрева-Петрова. На шесто място в листата е поставен досегашният депутат д-р Румен Генов, следван от общинският съветник-икономистът Детелина Куртева.

 

БЛАГОЕВГРАД

След водача Росен Желязков се нарежда шефът на местното РИО Ивайло Златанов. Следват депутатите Георги Динев и д-р Емил Тончев. Неочаквано, на 4-та позиция е депутатът Александър Мацурев, който е от Разлог. Логично, пристаналата на Цветан Цветанов Даниела Савеклиева отсъства. Но най-голямата изненада е, че синът на кмета на Симитли Апостол Апостолов – Стефан, е на... последното, 22-ро място в листата.

 

РУСЕ

Емблемата на ГЕРБ-Русе Пламен Нунев остава втори след водача Красен Кралев. Трети е изпълнителният директор на "Медика Кор" Кирил Панайотов, който се прочу с факта, че е декларирал 1 170 996 лв. приходи от заплата за 2019.

 

ЛОВЕЧ

Бившият МВР-шеф Младен Маринов е в две листи. Освен водач в София област, той е втори и в Ловеч, веднага след водача Николай Нанков, зам.-министър на регионалното развитие.Трета там е областната управителка Ваня Събчева, чак на четвърта позиция остава депутатът Иван Миховски. Най-вероятно обаче в парламента ще влязат само Нанков и Събчева, тъй като избирането на Маринов от софийска област е сигурно.

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Университетски преподавател и журналист са в листата, водена от здравния министър проф. Костадин Ангелов. След него на втора и трета позиция са проф. Любомира Попова, преподавател във ВТУ и издателя Димитър Николов. Настоящият депутат от региона Станислав Стоянов е четвърти. Влизането му в парламента е на кантар, въпреки че изнесе цялата тежест на политическите битки в парламента.

 

КЮСТЕНДИЛ

Медалист от европейски и световни първенства по борба е втори след водача на листата - вътрешният министър Христо Терзийски. Спортната надежда Даниел Александров е на 29 години от Дупница. Председателят на Общински съвет в Кюстендил и адвокат, с дългогодишна практика, Михаела Крумова е трета. Журналистката Люба Пашова, които има над 20 години стаж в БНТ е № 4. Следва Анелия Любенова – Мандалска, областен председател на СДС, икономист и общински съветник в ОбС - Кюстендил.

 

ПЕРНИК

След финансовия министър Кирил Ананиев, който е водач на листата, на избираеми места са Светлозар Кирилов – председател на ОбС-Радомир и Емил Костадинов – областен управител на Перник. Той обаче едва ли ще влезе при общо 4 мандата.

 

СОФИЯ ОБЛАСТ

След водача Младен Маринов, бивш шеф на МВР, втора е областният координатор на ГЕРБ Николина Ангелкова. Трети е сегашният депутат Васил Цветков.

 

МОНТАНА

Листата води депутатката Ирена Димова, втори е областният координатор на ГЕРБ Христо Кастрев, а на третото, но неизбираемо място, Стефан Пантелеев от Лом.

 

ПАЗАРДЖИК

След водача - дипломат № 1 Екатерина Захариева, е шефът на ГЕРБ Пазарджик Найден Шопов. Трети е бившият пожарникар Валери Вълков, който на местните избори не стигна до балотаж.

 

ВРАЦА

Областният управител Малина Димитрова е подгласник на министър Петя Аврамова, която повежда листата. Трети е депутатът Красен Кръстев. Но на миналите избори ГЕРБ взе само две места в региона, така че позицията му е под въпрос.

 

ВИДИН

Листата се оглавява от изгонената от Слави Трифонов заради срещата й с Борисов Росица Кирова. Тя вече се похвали, че сама е редила местната листа и носи лична отговорност за всеки един от хората в нея. На второ място е амбициозният прясно назначен областен координатор на ГЕРБ Александър Матеев, който зае партийното място на депутата Владимир Тошев.

 

ГАБРОВО

И в Габрово след водача на листата на ГЕРБ ще играе областен управител. На втора позиция след вицепремиера Томислав Дончев е Невена Минева. След нея е депутатът Николай Сираков, бивш губернатор региона.

 

ПЛЕВЕН

Удар в десетката се определя номинацията на блестящия хирург проф. Григор Горчев, пионерът в работата с робота Да Винчи, за водач на листата, в която има още двама лекари. След него се нареждат депутатът Мирослав Петров, инженерът Пламен Тачев и докторите проф. д-р Димитър Господинов, дмн. д-р Мариана Лазарова.

 

ПЛОВДИВ

На първите места в листата под тепетата на Бойко Борисов, бившият кмет на града Иван Тотев, Вежди Рашидов, Радомир Чолаков, Спас Гърневски. Шестият е Александър Държиков, който смени Амелия Гешева след влизането й в министерство на културата. Сега обаче Гешева отсъства от листата.

 

ПЛОВДИВ ОБЛАСТ

Губернаторът Дани Каназирева и сегашни депутати пълнят листата на ГЕРБ.

 

СМОЛЯН

След водача на листата д-р Даниела Дариткова, е областният управител Недялко Славов, трети е Красимир Събев. Мандатите в региона са общо 4 и експертите по извори не дават шансове за повече от 1 депутат на ГЕРБ.

 

ЯМБОЛ

Това е единствената листа на ГЕРБ, в която няма силно изявени партийни лица. Шеф ът на местната болница д-р Димитър Рунков е водач, след него е местната легенда баскетболист Станислав Говедаров.

 

БУРГАС

След водача Любен Дилов-син, са депутатката Евелина Василева и Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие. Четвърти е областният лидер Димитър Бойчев. Изненадата е № 5 в списъка - заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. На шеста, може би избираема позиция, е сегашната депутатка Галя Желязкова. Областният управител Вълчо Чолаков не е в листите.

 

КЪРДЖАЛИ

Въпреки очакванията за промяна в Кърджали ГЕРБ не прави никакви резки движения. След водачката Цвета Караянчева е областният управител Никола Чанев. Караянчева амбициозно заяви, че чака по-добро представяне от това на предните парламентарни избори.

 

ХАСКОВО

Своеобразна реабилитация на Делян Добрев в Хасково. Депутатът, който след скандала с апартамента му в София напусна НС, за да опази името си, е водач на листата в града. Тя е само от местни гербери. В нея е депутатът Георги Станков, областната председателка на ГЕРБ Гергана Кръстева. Тя може да отнеме мястото на Евгения Ангелова – депутатката, която в ГЕРБ определят като изключително съвестна. В момента тя е на проблемното 4-то място.

 

ВАРНА

След водача - здравния министър проф. Костадин Ангелов, е известният диригент Страцимир Павлов. Той има кариера в САЩ, но носталгията го върнала във Варна като шеф на Варненската филхармония. Третото място е за депутата Таня Петрова.Пети е спортният министър Красен Кралев. На шеста позиция е шампионът по кикбокс Владимир Вълев, когото наричат Питбула. На последната избираема позиция - № 6, е предприемачът Мартин Андонов

 

ДОБРИЧ

Водач е социалният министър Деница Сачева. Второто място е за Красимир Николов, зам.- областен управител. Третото място е Зорница Михайлова, която е юрист на ГЕРБ и за която се говори, че е била на сърцето на Веско Маринов.

 

РАЗГРАД

По познатата схема водач е Десислава Атанасова, втори е областният управител Гюнай Хюсмен.

 

ТЪРГОВИЩЕ

Теменужка Петкова е начело на листата на ГЕРБ.

 

СИЛИСТРА

Местният благодетел, бизнесменът Тодор Тоторов - един от най-големите дарители за история, паметници и култура в България, о начело на списъка на ГЕРБ. За него Бойко Борисов бе заявил, че е новият Цветан Цветанов. След Тодоров е Ивелин Статев, областен управител на Силистра. Трети в листата е д-р Тошко Цаков – лекар-хирург в МБАЛ - Тутракан. Четвърти  е Петър  Георгиев  - инженер. Следва Нефие Раим – директор на училище.

 

23 МИР СОФИЯ

Коалиционната листа на ГЕРБ със СДС знаково се води от лидера на най-старата дясна партия Румен Христов. След него са депутатите Александър Ненков, Димитър Главчев, Милена Дамянова. Осмата позиция е за перкусионистът Калин Вельов. А на десета, която също е избираема, отново на парламентарния фронт може да се върне бившият правосъден министър Данаил Кирилов.

 

24 МИР СОФИЯ

Острието на ГЕРБ Тома Биков е втори след водача Росен Желязков. Следват Евгения Алексова и зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев. След него е Ана Кочева. На парламентарното поле отново ще се появи и бившият МВР шеф Валентин Радев, който е на избираемата шеста позиция. Осма е заместник-министърката на образованието Таня Михайлова.

 

25 МИР СОФИЯ

В лидерския софийски район отбора на ГЕРБ води Бойко Борисов. Изненадата е второто място. То е за бившия външен министър във втория му правителствен екип Даниел Митов. Очаква се той да дърпа гласове от градската десница. Следват Анна Александрова, Лъчезар Иванов, Христо Гаджев и Красимир Ципов.

ПРАВО НА ОТГОВОР

http://www.classa.bg/българия/общество/item/425667

Станете почитател на Класа