Бойко Борисов се среща днес с Путин и Берлускони

Премиерът Бойко Борисов ще проведе днес в полския град Гданск срещи с колегите си от Русия и Италия Владимир Путин и Силвио Берлускони. Това съобщиха вчера за „Класа“ от пресслужбата на Министерския съвет. Тримата министър-председатели ще участват в официалните чествания по повод 70 години от началото на Втората световна война, които ще се проведат тази година в Полша.
Юрий Ушаков, който е заместник-ръководител на апарата на руското правителство, акцентира пред ИТАР-ТАСС, че руският премиер ще се срещне за пръв път с Бойко Борисов.
Според информация от българското правителство на разговорите между Борисов и Путин ще бъдат обсъдени общите енергийни проекти. Срещата ще бъде продължение на телефонния разговор, който двамата проведоха преди дни. Сътрудниците на руския премиер, цитирани от ИТАР-ТАСС, са заявили, че очакват конструктивен диалог.
„Бойко Борисов изяви желание да изслуша мнението по детайлите на проектите на руския министър на енергетиката Сергей Шматко и на шефа на „Росатом“ Сергей Кириенко“, казва Юрий Ушаков.
Другата важна среща на министър-председателя ще е с италианския премиер Силвио Берлускони. Очаква се те да обсъдят предстоящата визита на Берлускони у нас. Поканата към главата на италианското правителство да посети България бе отправена преди около месец в телефонен разговор между двамата премиери.
Това ще бъде първата официална визита на Бойко Борисов зад граница след встъпването му в длъжност като председател на българското правителство. Делегацията, с която заминава премиерът, ще бъде скромна, като от България с него ще отпътува само външният министър Румяна Желева, а в Полша към тях ще се присъедини и посланикът ни там Иван Найденов.
Официалната възпоменателна церемония ще се състои пред Паметника на героите на Вестерплате. На нея ще присъстват президентът на Полша Лех Качински, премиерът Доналд Туск, германският канцлер Ангела Меркел, руският премиер Владимир Путин, премиерът на Швеция Фредрик Рейнфелд, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз, правителствени и други високопоставени ръководители на европейски държави.




Премиерът иска обща стратегия на мобилните оператори

Бойко Борисов настоя за създаване на обща комуникационна стратегия за базовите станции на трите мобилни оператора у нас на среща с главния изпълнителен директор на „Мобилтел“ Андреас Майерхофер. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Двамата са обсъдили проблема с публичния контрол върху станциите на мобилния оператор. Борисов и Майерхофер са говорили и за намаляване на цените при повикване в роуминг за държавите - членки на еврозоната. Премиерът е предложил до 10 дни трите мобилни оператора да се срещнат и да обсъдят проблемите.

Станете почитател на Класа