Алексей Петров: Повече няма да мълча

Повече няма да мълча, когато не съм съгласен с решенията на премиера и на правителството. Това обяви вчера пред БГНЕС Алексей Петров, последният съветник на бившия председател на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Петко Сертов. По непотвърдена информация Алексей Петров е подал оставка на 18 август, но е поискал новината за напускането му да не бъде разпространявана до 31 август, когато е последният му работен ден в агенцията. „От утре ще се чувствам освободен от взаимното неудобство с премиера да сме в отношения на работник и работодател”, коментира още Петров.
Алексей Петров предвиди напускането си още преди министър-председателят да назначи новия директор на агенцията Цветлин Йовчев. Едно от първите неща, които направи Йовчев след встъпването си в длъжност, бе да освободи съветниците на Сертов, сред които беше и Петров. Така от агенцията си отидоха говорителят на ДАНС Зоя Димитрова, шефът на кабинета на Сертов Ценка Василева, както и отговарящата за икономическите въпроси на агенцията Димитрина Захаринова.
Името на Петров нашумя през 2008 г., когато се развихри скандалът в МВР, довел до отстраняването на тогавашния вътрешен министър Румен Петков. По време на изслушване в парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност на 27 март 2008 г. той беше осветен от него като “агент под прикритие” на спецслужбите. Около Петров има и друг любопитен момент - на 15 август 2002 година на излизане от офиса си в плувен комплекс “Спартак” той беше прострелян в гърдите и крака. По това време действащ главен секретар на МВР беше настоящият министър-председател Бойко Борисов. Според различни публикации от онова време Петров е бил гласен за шеф на тогава силната и действаща Служба за борба с организираната престъпност. Стрелбата срещу него обаче е осуетила тези планове.
Междувременно стана ясно, че вчера лидерът на „Атака“ Волен Сидеров е имал среща с председателя на ДАНС Цветлин Йовчев. Пред медиите той обясни, че разговорът е бил по негово искане заради неформална информация, че той е бил следен и подслушван още от 2005 г. когато „Атака” влезе в парламента. 

Станете почитател на Класа