Външният министър Генчовска не е подписала нотата за изгонването на 70 руски дипломати

Външният министър Генчовска не е подписала нотата за изгонването на 70 руски дипломати
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.06.2022
  • Сподели:

Решение на Министерския съвет за "намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация" няма.

Външният министър Теодора Генчовска не е подписала нотата, която беше връчена на руския посланик Митрофанова за изгонването на 70 руски дипломати, научи Епицентър. бг.

Това е направила нейната заместничка Ирена Димитрова, която няма право на това.  Eдинствено външният министър Теодора Генчовска може да узокони тези докуминти с подписа си. Както вече написахме вчера, заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова е извикала на среща в МВнР посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова, на която са й били връчени имената на 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация у нас. Уличените в "несвойствени дейности" служители на посолството следва да напуснат територията на страната до 24 ч. на 3 юли 2022 г..

Във вербалната нота България е настояла и за редуциране на числеността на руските дипломати на територията на страната.

"Посланик Елеонора Митрофанова беше информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация. Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители", заявиха вчера от МВнР.

Само че решение на Министерския съвет за "намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация" няма. Това бе обявено от вицепремиера Корнелия Нинова.

Освен това във Външно са пренебрегнали факта, в Съвета за сигурност на ООН има пет държави - постоянни членове, които се ползват със специален статут и по числеността на дипломатическите мисии по света. Тези държави са Русия, САЩ, Франция, Обединеното Кралство и Китай.

Имо и още одне кретящо нарушение на процедурата и законността в стпаната  - както стана ясно нито при президента Радев, нито при главния прокурор Иван Гешев е постъпил доклад от службите за дейността на тези дипломати, въз основа на който бе трябвало да бъде взето такова безпрецедентно решение. И Радев, и Гешев научават за изгонването на руските дипломати от медиите.

"Не мога да дам информация за изгонването на руските дипломати в България, защото нямам такава“, лаконичен беше държавният глава.

Освен това, сред тези 70 души само 43 са дипломати, останалите са технически персонал:  готвачи, чистачки, шофьори. За всеки от тях България трябва да предостави конкретни доказателства за наличие а шпионска дейност, както обяви премиерът Петков. Всичи те са в правото си да започнат съдебни процедури срещу  решенито на българския премиер.

Станете почитател на Класа