Яне Янев: Проверяват Ахмед Башев за обществени поръчки

Лика Митева
Райко Байчев


Две проверки от страна на Окръжна прокуратура- Благоевград за нарушаване на Закона за обществени поръчки текат срещу кмета на община Гърмен, Благоевградско, Ахмед Башев. Това съобщи пред „Класа“ лидерът на РЗС и шеф на парламентарната комисия против корупция Яне Янев. Той допълни, че в комисията са постъпили три сигнали срещу Башев за нарушения на ЗОП, за конфликт на интереси и за продажба на общински земи. „Предполагам, че до месец проверките ще приключат и този път няма да има чадър над кмета на Гърмен, какъвто държеше над него предишната власт“, каза Янев.
„Изобщо не съм чувал за такива проверки. И ДАНС, и прокуратурата могат да заповядат, стига да имат основание“, заяви пред „Класа“ кметът на община Гърмен Ахмед Башев.
Според жители на с. Рибново именно сигнали до комисията против корупция, подадени от шефа на местната организация на РЗС Недим Таламанов, са причината за разпалване на враждата, която тлее между него и кмета на Гърмен. През март тази година Таламанов и Яне Янев обвиниха Ахмед Башев и учителя по религия Мурад Бошнак в разпространение на ислямски радикализъм. На 16 март ДАНС арестува заподозрените. След като Башев беше пуснат, той бе посрещнат от жителите на Гърмен като герой, а Ахмед Доган го издигна за мажоритарен кандидат на ДПС.
На 25 септември с. Рибново отново влезе в новините. Роднини на Недим Таламанов се сбиха с роднини на Мурад Бошнак, преподавател по религия, подкрепян от Башев. Разправията продължи и на 28 септември, когато Таламанов е нападнат с брадва и спасен от полицейски патрул.
Вчера в ефира на bTV Таламанов заяви, че Ахмед Башев е извършил много нарушения, но умее да манипулира хората. „Създаден е изкуствен медиен шум“, категоричен бе пред „Класа“ Башев.


РЗС иска доклад от ДАНС за антиконституционната партия

На следващото заседание на парламентарната комисия за контрол на ДАНС да бъде изслушан председателят на институцията Цветлин Йовчев във връзка с новата мюсюлманска партия. Такова искане изпрати вчера лидерът на РЗС Яне Янев към ръководителя на комисията Иван Костов. Сред питанията към Йовчев е какво конкретно е предприела агенцията с оглед превенция и пресичане на антиконституционната партия.


Прокуратурата иззе от братя Юзеирови 20 книги с ислямистки текстове

20 книги с ислямистки религиозни текстове са иззели дознателите от сградите, собственост на братя Юзеирови, в село Славяново, съобщи вчера БНР. Това е станало след разпоредена проверка от районния прокурор на София Стефан Христов. „Религиозната литература е на български, арабски и турски език. Съмнителна е, защото няма печата на Главно мюфтийство“, заяви Христов. Намерена и книга със заглавие „Джихад“, добави той.

Станете почитател на Класа