Заместник на Нинова: Извършен е държавен преврат!

Заместник на Нинова: Извършен е държавен преврат!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.11.2022
  • Сподели:

Грандиозният скандал с отправената оферта от Кирил Петков към БСП да оттеглят законопроекта за промяна в Изборния кодекс с връщането на смесеното гласуване, а в замяна да получат кодовете от машините продължава да се разраства.

 

 

За опитите за натиск върху парламентарната група на БСП разказа от парламентарната трибуна в петък вечерта по време на дебатите по промените зам.-председателят ѝ Георги Свиленски.

“Факт е, че има определен опит за натиск не само върху БСП, а върху всички партии. Което навява, че сме на прав път. Нямам съмнение, че върху машините е имало някакъв тип манипулация - това е изключително сериозен удар върху демокрацията. Без да звучи пресилено - това си е държавен преврат”“, заяви по развитието на скандала и зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров пред БНТ.

Освен публично от трибуната на Народното събрание и през медиите, всеки един народен представител от БСП е причакван по ъглите и коридорите в парламента, за да му се обяснява как трябва да гласува надпартийно по отношение на промените в Изборния кодекс, инициирани от БСП и предвиждащи връщането на хартиената бюлетина като алтернатива на изцяло машинния вот.

Народният представител сподели и че през дългия си парламентарен опит не бил виждал толкова ожесточена реакция срещу законопроект, каквато в момента се наблюдава от ПП и ДБ срещу връщането на хартията.

"Тази истерична реакция е плашеща за мен. За първи път от толкова години вижда такава яростна съпротива срещу един законопроект. Това води до съмнения и относно това какви са причините".

Според Зафиров е факт, че имало случаи на разминавания между записаните в протоколите и свалени от флашки данни и тези, получени в следствие на ръчното броене на разписките.

Въпреки задълбочаващите се различия с "Продължаваме промяната", БСП били отговорна партия и ще се явят на разговори, ако бъдат поканени от партията на Петков и Василев след връчването на втория мандат за съставяне на кабинет. "Ще отидем, за да може в един спокоен тон да си кажем нещата, които трябва. Ние сме сериозна политическа сила и сме гарант пред обществото, че ще направим всичко възможно, за да реализираме управление с оглед предстоящите тежки месеци", заяви депутатът.

Междувременно и други депутати от БСП потвърдиха, че Петков е направил предложението към социалистите. Борислав Гуцанов призна, че всички депутати от левицата, които стоят на първите редове в пленарна зала са чули офертата на Петков. “Безспорно разговорите с “Продължаваме промяната” стават все по-трудни и по-тежки.

Тази истерия, която се разиграва от тяхна страна относно промените в Изборния кодекс, идва малко повече”, каза Гуцанов. Припомняме, че в пленарна зала Свиленски директно обяви, че ПП са откраднали изборите, а малко след това Кирил Петков отиде при него, за да му дадял “втори шанс да се поправи от трибуната”, но Свиленски отказал да се отрече от думите си.

 

Станете почитател на Класа