Кметовете: Трябва нов закон за местно самоуправление

Сава Петров

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) ще настоява да се приеме нов закон за местното самоуправление. Това съобщи за „Класа“ изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова. Според нея е добре текстовете да бъдат готови до средата на 2011 г., когато ще бъдат проведени националните местни избори.
Тя обяви още, че се работи по няколко споразумения с правителството, които трябва да бъдат подписани днес. Едно от тях е за по-добро взаимодействие по усвояването на парите от еврофондовете, а второто е за децентрализацията.

Трите стълба

Чавдарова припомни, че според конституционното определение местното самоуправление се крепи на три стълба. Първият са гражданите и затова в новия закон трябва много точно да бъдат определени ролята, мястото и правата на обществото, което досега не е правено. Вторият и третият стълб съответно са двата изборни органа – общинският съвет и кметът.
Виждането на НСОРБ е, че трябва да се намери точният баланс за разпределението на отговорностите и да се избегне възможността за взаимен блокаж на действията им, както често това става сега.

Неизпълнени ангажименти към Европейската харта

„С този закон трябва да се отговори и на неизпълнените все още ангажименти по регламентите от Европейската харта за местно самоуправление от гледна точка на външната намеса в самостоятелната сфера на дейност, която има този тип власт“, каза Чавдарова. Според нея в сегашния Закон за местното самоуправление и местната администрация на гражданите не е отредена никаква роля, каквото е и изискването на конституцията. „Основният закон на държавата изисква да имаме много по-силна власт на гражданите. Кажете ми, къде в текстовете ни е самоуправлението и каква е ролята на гражданите в него? Никакво. Искам да подчертая, че на нас не ни е необходим просто закон за общинското управление или администрацията. Конституцията иска друго нещо от нас, което трябва да дадем на гражданите си“, каза Чавдарова.




Мнения


Костадин Паскалев, кмет на Благоевград: Идеята не е нова и трябва да се подкрепи

Идеята за децентрализация и за оставане на повече постъпления в общините е стара политика, която се предлага от Сдружението на общините и аз смятам, че трябва да се подкрепи. Ако действително се мисли за промени в разпределението в ресурсите в държавата, това е подходът. В крайна сметка балансирането на приходите би трябвало да става чрез разпределянето на част от данъците на държавата между всичките общини. Заради това идеята да се въведе изравнителна субсидия за местата, където парите ще са по-малко, също е добра. В противен случай централизацията ще продължава и реално няма да се усети къде практически се управлява добре и къде не. Не очаквам да имаме проблеми с кабинета. Те сега се занимават с други баланси и това не би им попречило. В света системата за финансиране на общините е да се отделят част от средствата от данъка върху доходите или от данъка върху оборота. Какъв подход ще се избере е друга тема. Предишният финансов министър беше срещу тези предложения, сегашният не знам на какво мнение е.


Найден Зеленогорски, кмет на Плевен: През последните 4 години финансовата децентрализация беше блокирана

Принципно подкрепям идеите на НСОРБ. Смятам, че през последните 4 години финансовата децентрализация беше блокирана и това създава проблеми за общините. Те вероятно ще се задълбочават и само с усилията на общинските съвети и антикризисните мерки няма да може да се справим. Ние тепърва ще обсъдим всичко с представители на правителството на VІ годишна среща на НСОРБ в Сандански. Целта ни е не да увеличаваме общото данъчно бреме, а да се вземе само част от данъците, събирани в общината, и те да останат на място. Говорихме за намаляване на ДДС с 2% и за сметка на това да се въведе специфичен налог за общините. А именно за всяка сделка, реализирана на място, тези два процента да отиват в бюджета. Тази практика съществува в почти целия свят. Това до известна степен би гарантирало добро финансово развитие. Това е само един пример, естествено може да се търсят и други варианти.

Станете почитател на Класа