ВМРО преизбра Каракачанов със скандал

Красимир Каракачанов бе преизбран със скандал за председател на ВМРО. На извънредния конгрес 383 гласуваха „за” него, 1 „против” и 6 „въздържали се”. За негови заместници бяха избрани кметът на Банско Александър Краваров, партийният координатор за Североизточна България Костадин Костадинов и общинският съветник от София Ангел Джамбазки.
Скандалът избухна, след като голяма група делегати, сред които представителите на районите Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Ямбол, Монтана и Враца, демонстративно напуснаха конгреса. Според протестиращите напусналите предсрочно залата са над 300 души. Сред тях бе и единият от двамата кандидати за лидерския пост – пловдивският кмет Славчо Атанасов.
„С много бързи стъпки вървим към нов конгрес. Сегашният ще бъде обжалван пред съда“, каза Атанасов.
„Най-силните структури на партията напуснаха конгреса, това са почти всички организации от Южна България. Повече не можем да оставим организацията в ръцете на Красимир Каракачанов, който с цел лично оцеляване на практика взривява и разцепва ВМРО“, допълни Атанасов. Според него отхвърлянето на предложението му за тайно гласуване от хората на Каракачанов било показателно коя страна е права.
Бившият депутат от ВМРО Бойко Ватев заяви, че силата на партията е при напусналите делегати, а при Каракачанов са останали „кухите структури“. Ватев допълни, че конгресът не е легитимен, защото на него имало около 100 нередовни делегати. Основното недоволство на протестиращите делегати е свързано с коалиционната политика и сегашното състояние на ВМРО като извънпарламентарна партия с намаляващ брой на симпатизантите.
„Със Славчо Атанасов сме правили три дебата – в Стара Загора, Бургас и София, по време на кампанията. И на трите места, както и вчера по време на конгреса декларирах, че ако аз загубя изборите дори с един глас, няма да обжалвам и ще работя там, където ме постави организацията“, каза след преизбирането си на председателския пост Красимир Каракачанов.
„Аз не съм човек, който ще търси отмъщение. Който желае да работи във ВМРО, е добре дошъл. Който иска да играе сърдитото овчарче, е негов проблем. Този цирк, който направиха, явно е предварително дирижиран”, защити своите позиции Каракачанов.

Станете почитател на Класа