Станишев спечели битката за лидерския пост в БСП

Александър Сивилов
Иглика Митева


Сергей Станишев спечели с 60% битката за лидерския пост в БСП на редовното заседание на 47-ия конгрес на БСП в НДК, на който присъстваха близо 900 делегати. Срещу председателя на загубилата изборите партия се състезаваха Младен Червеняков, Татяна Дончева и Янаки Стоилов, които събраха общо 40% от вота. До номинациите се стигна, след като делегатите приеха в дневния ред точка за избор на нов председател на партията. Предложението дойде от лидера Сергей Станишев, който в началото на конгреса припомни, че още на 18 юни е поискал на конгреса да бъде включена тази точка, но тогава членовете на Националния съвет не са я приели.
Веднага след тайния вот Румен Овчаров, шеф на софийската организация, който бе сред основните противници на Станишев, заяви пред „Класа“: „Това е най-неполитическият конгрес. Той не даде отговор на въпроса какво се случи на 5 юли и след това. БСП даде заявка да се превърне в лидерска партия“.

Сътрудници на жълтата преса и банда негодници

„След тази небивала медийна кампания ние като партия не само четяхме редовно жълтата преса, но ние я и изписвахме“, каза лидерът на социалистите. Според него в подготовката на конгреса са взели участие всички медии, както и премиерът Бойко Борисов, Иван Костов и Яне Янев. Според Станишев БСП в очите на хората вече прилича на банда негодници, които се ръфат помежду си. „Ние се намираме в своеобразния окоп на войната, само дето не сме в общ окоп. Всеки си е изкопал собствена дупка, защитата е поединична, а вината винаги е в съседния двор. Аз нямам намерение да се окопавам сам - влязохме в спиралата със скандал след скандал. Всяка седмица в публичното пространство се лансираха разкрития за злоупотреби с власт и държавни средства. В ръководството на партията започнаха да се нагнетяват мнителност и взаимна подозрителност. Такава е обстановката и в момента“, обясни Станишев. Като своя грешка той посочи, че след конгреса през 2008 г. не е направил очакваните от партията и обществото персонални промени в Изпълнителното бюро и е допринесъл за усещането, че в партията само се говори, а не се прави нищо.

Спешни промени в партийните върхове

„Абсолютно се налагат веднага два извода, които не се изключват, а се допълват. Първият е, че спешно и наложително имаме нужда от промени в партийното ръководство, и то не от утре, а от вчера, което да има обща визия за бъдещето, общи каузи и обща воля за справяне с проблемите. Вторият е, че е безотговорно с партията да се правят прибързани експерименти и трябва да сме наясно какви мотиви стоят зад различните проявени претенции", обясни лидерът на социалистите.

Да се създаде правителство в сянка

Да се създаде работна група в БСП, която да бъде правителство в сянка и да следи действията на сегашния кабинет, предложи от трибуната другият кандидат за лидерския пост Младен Червеняков. Според него трябва да се изготви документ „100 дни – 100 лъжи” за управлението на новото правителство. Той обясни, че БСП трябва да изготви и национална стратегия за бъдещето на България.
„Трябва да дадем ясен сигнал за промяна. За мен решението е избиране на нов председател, временно ръководство и насрочване на нов конгрес”, каза той. Червеняков заяви, че от конгреса зависи дали ще остави БСП като партия на прехода, или ще я ориентира към бъдещето. Според делегати с това предложение Червеняков е успял да консолидира лобитата срещу Станишев и така е намалил шансовете на другия конкурент на Станишев, подкрепен от Румен Овчаров – Татяна Дончева. За нов конгрес с пълен цикъл от отчетно-изборни събрания се обяви и Георги Пирински.
„Ние сме неатрактивни. Една част от симпатизантите няма да демонстрират дори публична принадлежност и съпричастност към БСП. Трябва да се върнем към времето, когато партията събираше членове, а не гонеше сегашните”, заяви Татяна Дончева. Според нея е нужен нов ляв ред, защото БСП има организационна инфраструктура, но тя е настроена на друга дейност. Тя заяви, че усещането, че няма лидер, е по-тежко, отколкото загубата на парламентарните избори.


Левите на „Титаник“

„Преди години често цитирахме един стих на Валери Петров – „Не потъва „Титаник“. Има ли някой в тази зала, който да не е усетил, че нашият кораб е пробит и бързо се пълни с вода“, каза пред делегатите лидерът на лявото крило в БСП Янаки Стоилов. Той допълни, че част от екипажа се изнесе в парламента, а „пътниците от втората класа са тръгнали да се спасяват поединично, оправдавайки поговорката, че „спасяването на давещите се е дело на самите давещи се“.




Овчаров подаде оставка от софийската организация на социалистите


Румен Овчаров подаде официално оставка пред 47-ия конгрес на БСП като председател на градската партийна организация. Той призова примерът му да бъде последван и от други.
Овчаров декларира, че не участва в лични игри, не е член на никакво лоби и поема своята отговорност така, както го е направил преди две години и половина на пленум на БСП. Той добави, че помни разговора си със Сергей Станишев през юни 2007 г., който тогава му е казал: "Аз знам, че за теб всичко е чисто, но има създадено обществено настроение." Сега Румен Овчаров му отговори по същия начин : "Аз знам, Сергей, че и за теб няма нищо, но има създадено обществено настроение."
Румен Овчаров подчерта, че през трите месеца след парламентарния вот партията е загубила моралната си опора. Според него пред обществото БСП е станала партия на крадците, на корумпираните, неморална партия.
Овчаров коментира пред „Класа“, че след този конгрес се надява софийската организация да стане ядрото на промяната в БСП.

Станете почитател на Класа