Фандъкова продължава програмата на Борисов, Кадиев обещава пълна ревизия

Иглика Горанова
Станислав Савов


23 партии, коалиции и инициативни комитети ще участват в частичните местни избори в столицата, които ще се проведат на 15 ноември, съобщи ОИК – София.
Основните играчи обаче са няколко. Социолозите дават значителна преднина на кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, която в момента е министър на образованието. След нея се нареждат кандидатът на БСП Георги Кадиев и на РЗС – арх. Павел Попов. Програмата на Йорданка Фандъкова за управлението в София ще бъде представена в средата на тази седмица, съобщиха за „Класа“ от пресцентъра на ГЕРБ. Някои от точките в програмата й вече са ясни. „Сред приоритетите ми са развитието на културния туризъм и повече зелени площи в града“, каза Йорданка Фандъкова преди около седмица.
Според общински съветници от ГЕРБ в приоритетите си Фандъкова ще заложи на програмата на премиера Бойко Борисов от времето, в което той бе столичен кмет. Основна опорна точка ще бъде европейското финансиране за големите проекти в столицата. Тази година недостигът в бюджета на София ще е между 45 млн. и 60 млн. лева, а големите инвестиционни намерения в града, като развитието на метрото, са възможни само с европейски заеми. Другият основен играч за кметския стол е Георги Кадиев, издигнат от БСП. Той е записал в предизборната си платформа, наречена „Моята визия за управление на Столична община 2009-2011“, която ще бъде представена днес на „Позитано“ 9 (където ще е предизборният щаб на червения кандидат), ревизия на управлението на общината за последните 15 години. „Тръгваме на чисто, което значи пълна ревизия на управлението на София – концесии, приватизационни сделки, апорти на общината за последните 15 години“, обещава бившият зам.-министър на финансите в кабинета „Станишев“. Той е кандидатура на столичната организация и е подкрепен силно от Румен Овчаров. Сергей Станишев също обеща рамото си, след като първо заяви, че Кадиев не е подходящ, защото е силно политизирана фигура. „Шансовете ми са 30%“, заяви самият кандидат-кмет на БСП, който на 5 юли изпревари на мажоритарния вот Иван Костов в 23-ти МИР с близо 1400 гласа.
Третият играч е номинираният за кандидат за кмет от РЗС арх. Павел Попов. Той ще представи платформата на предизборната си кампания до края на седмицата, съобщиха за „Класа“ от партията на Яне Янев. На 17 октомври Попов беше официално регистриран в Общинската избирателна комисия за участие в частичния местен вот за кмет на столицата на 15 ноември. Предизборният му щаб ще се оглавява от зам.-председателя на партията Атанас Семов. От РЗС уточниха за „Класа“, че част от акцентите в неговата платформа ще бъдат трафикът по улиците на София и боклука. Оттам припомниха, че още през 2002 г. като експерт и общински съветник от групата на „Гергьовден“ арх. Попов има предложение за трайно решаване на проблема с отпадъците в София. „Сегашният вариант на сметосъбирането не почива на икономическа логика, защото парите, които се дават от гражданите, не решават генерално проблема, а отиват без никакъв смисъл във фирмите по чистотата. Предложението на арх. Попов е в „Топлофикация“ да се въведе в експлоатация нова инсталация, която да произвежда енергия от събрания боклук“, каза пресаташето на РЗС Надя Стефанова. След Софийската градска конференция на РЗС на 11 октомври, която беше свикана заради частичния вот в столицата, Попов се обяви категорично за затварянето на производството на „Кремиковци”. Тогава той каза, че спирането на рудопреработването не подлежи на дискусия, а електрическите пещи ще продължат да работят само ако функционират и филтрите им.



ЛЯВА ВИЗИЯ

БСП прави звено за спиране на корупцията

В програмата си Георги Кадиев обещава да обърне особено внимание на концесията на „Софийска вода“, чистотата, сделката с Общинска банка и дейността на „Софийски имоти“. В принципите му е залегнало спиране на комисионите и пълно деполитизиране на процеса на вземане на решения. Както и нов бюджет с нова философия, който засилва приходите и определя ресурси за знакови проекти на София. Новата данъчна политика включва намаляване на данък сгради и преминаване към индивидуално отчитане на изхвърлен боклук.
Кандидатът на левицата обещава и децентрализация, т.е. прехвърляне на отговорности от столичната централна администрация към районните кметства. В приоритетите му е залегнало създаване на ново звено за вътрешна сигурност и борба с корупцията, както и засилване на независимия одит.
Кадиев твърди, че ще върне контрола на общината върху Общинска банка и ще възстанови „Топлофикация“ като общинско дружество. В амбициозната му програма е включено и реформиране на звената на общинска администрация по разрешаване и контрол на строителството.
Сериозните му намерения обаче трудно могат да бъдат изпълнени при този състав на СОС. От 61 общински съветници ГЕРБ има абсолютно мнозинство - с 33.



ДЯСНА ПРОГРАМА

ГЕРБ развива транспортната инфраструктура

Транспортът и транспортната инфраструктура ще бъдат приоритет за управлението на Фандъкова, съобщиха пред „Класа“ от ГЕРБ. Стратегическата цел е разширението на метрото, но обновяването на колите на градския транспорт, ремонтът на ключови булеварди и регулацията на движението с помощта на общински полицаи също са заложени в програмата. Чистотата и екологията са друга точка в програмата. Цел номер едно е да започне изграждането на завода за преработка на отпадъците, разширяването на зелените площи и по-строг контрол върху строителството в специалните зони.
В социалната сфера и образованието Йорданка Фандъкова има личен професионален опит от престоя си в Столична община. Близки до ГЕРБ твърдят, че тя взема извънредно сериозно стария проблем с недостига на места в детските градини в София и ще направи всичко възможно да осигури повече места. Бившият училищен директор Фандъкова ще настоява в бюджета винаги да има пари за ремонт и саниране на училищата в града.
Ако начело на София застане дама, със сигурност ще се увеличат общинските субсидии за култура, твърдят съветници от ГЕРБ. Фандъкова смята да превърне столицата ни в център на културния туризъм, затова със специални програми ще се популяризира древната история на града и манастирите около него, ще има и защита на историческия център, в който има много паметници на културата.

Станете почитател на Класа