Румен Петков, един от лидерите на „Левицата”: Ще върнем пред урните 700 000 избиратели!

Румен Петков, един от лидерите на „Левицата”: Ще върнем пред урните 700 000 избиратели!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    31.03.2023
  • Сподели:

Председателят АБВ Румен Петков е едно от най-ярките имена в новата формация „Левицата”, на която социолозите отреждат място в новия парламент. Бил е депутат, кмет на Плевен и министър на вътрешните работи. Роден е на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия „Гео Милев“ в града и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ във факултета по математика. Специализира в Икономическия институт в Свищов. Ръководил е изборния център на БСП по време на местни, парламентарни и президентски избори. Женен е, има двама сина.
Два дни преди парламентарните избори, Румен Петков говори в откровено интервю за Lupa.bg.

- Г-н Петков, проучванията на социолозите сочат, че „Левицата“ ще влезе в новия парламент. Кои са ключовите ви послания?

 

- Да, ясно е - „Левицата“ ще бъде в новия парламент. Три са нашите основни ангажименти:

1. Възстановяване на държавата във всичките й параметри. Ние не се грижим за здравите, а искаме да лекуваме болните. Постоянно пренаписваме учебниците и не сме в състояние да бъдем етични и обективни в изучаването на българската литература и история. Забравихме много бързо хора като Любо Левчев, акад. Антон Дончев, акад. Светлин Русев. Сигурността на гражданите, не като медийни изяви, а като ефективна политика на правоохраната;

2. Недопускане на коалицията на войната и битка в европейските институции за преустановяване на военните действия и мирно решение на конфликта;

3. Гарантиране на социалните права на гражданите (доходите, контрола върху качеството на храните).

- Защо отказахте да сте кандидат за народен представител от „Левицата“? Това беше изненадващо решение...

- Бил съм кмет, депутат и министър и съм човек с претенциите за почтеност и приличие. Не  съм кандидат, но съм горд, че съм част от обединяващата се левица и ще направя всичко необходимо тя да бъде разбрана и оценена от гражданите.

- На последните избори 700 000 души с ляво мислене не отидоха до урните, а все по-малко българи гласуват. Кои според Вас са причините за този отлив на избиратели?

- Защото все повече хора не виждат откровеност и последователност в политиката на БСП. И последният парламент е най-грозният пример за това. Да участваш в правителството, което на практика въвлича страната ни в чужд военен конфликт и лично да си ангажиран с продажбите на огромни количества оръжие, да участваш в насаждането на омраза между България и Русия, да участваш в правителство, което е готово да съсипе ядрената енергетика и което, всъщност, съсипва енергийната сигурност на страната, е повече от унизително за почтения и разумен лявомислещ избирател.

Повече от нелепо и обидно също е БСП да участва в правителство, изгонило 70 дипломати и служители от Руското посолство и същевременно да твърди, че иска нормализация на отношенията с Русия.

Едното изключва другото и тази шизофренна политика е част от причините да изгоним онези 700 000 избиратели от урните.

 

 

 

Румен Петков (крайно вляво) на среща с големия ни писател, режисьор, сценарист и общественик Анжел Вагенщайн и Валери Жаблянов (вдясно)

- Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев обаче обяви, че водещата версия за бомбените заплахи срещу училищата е хибридна атака, свързана с Русия.

- Интересно Русия по какъв начин извърши атаката с торбичките с №12 и шпеков салам в нея, която хибридна атака или шпекова атака от Русия вътрешният министър още не е почнал да разработва. Да не ставаме чак толкова жалки, господин министър!

- С какво политиката на „Левицата“ се отличава от тази на БСП?

- Първо – с честност и яснота. И второ – трите ангажимента, които посочих, са неща, които могат да гарантират, че „Левицата“ ще е опозицията. За разлика от ръководството на БСП, които създават впечатлението, че ще си партнират с всеки, стига достъпът до властта да е гарантиран. „Левицата“ е готова да е опозицията. Разликата между нас и БСП е и тази, че „Левицата“ няма да ангажира „Ипон“, „Делта Гард” или която и да е охранителна компания при свои вътрешнопартийни форуми. Не за друго, а защото сме възпитани хора и не се бием помежду си.

- Кои са съюзниците на „Левицата“ в парламента, и как ще се противопоставите на коалицията на войната, както я наричате? Ако сте в ролята на опозиция, шумната опозиция в парламента, върши ли според Вас работа?

- Шумът може да върши работа на отделни хора, но шумът не е правилна политика. Говоренето от парламентарната трибуна трябва да бъде по политики, обмислени добре, а не шум, който да привлече за минута вниманието на потенциалния избирател. И това е съществена отлика на „Левицата“ от всички останали политически формации.

- В парламента господства езикът на омразата. Как бъдещите депутати от „Левицата“ могат да се противопоставят на отровната атмосфера, която цари там?

Атмосферата в парламента и насаждането на омраза, а оттам – и в обществото, са отпреди десет и повече години. И резултатът е, че нямаме седмица без бит учител или лекар, нямаме седмица, без побоища между деца и резултатите от опитите да извадим Ботев и Вазов от учебниците и да вкараме Бат Сали в парламента, не могат да ни доведат до друга обществена атмосфера и взаимоотношения. „Левицата“ говори и има култура, „Левицата“ говори и има образование, „Левицата“ е гарантът, че може да бъде воден диалог, без непременно в основата му да е омразата и отрицанието. Но „Левицата“ в следващия парламент ще е единственият гарант за истината, за съжаление.

- В последното Народно събрание подкрепихте „Български възход“, които гласуваха за изпращането на български оръжия за Украйна. Само заради това ли оттеглите подкрепата си за формацията, говорихте ли със Стефан Янев?

- Още с това гласуване съвсем коректно предупредих Стефан Янев, че партньорските ни взаимоотношения са дотук. Но за съжаление „Български възход“ подкрепиха едно нелепо, убийствено за ядрената ни енергетика, решение за купуване на гориво от „Уестинхаус“ за Пети блок.

- Какви са отношенията на „Левицата“ с президента Румен Радев, обсъждано ли е с него създаването на новата формация. Трябва ли да бъде чут апелът му за войната в Украйна?

- „Левицата“ има конструктивно отношение към президента Радев и, разбира се, с него не е обсъждано създаването на нова формация поради редица конституционни пречки.

За разлика от „Продължаваме промяната” и други формации, законът е за всички и над всички. И на първо място, разбира се, Конституцията.

А апелът на президента за войната в Украйна – той трябва да бъде чут от всички български граждани и всеки, който гласува за коалицията на войната (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и другите), гласува против интереса на българското общество и държава.

- Виждате ли днес хоризонт за обединение на левите сили у нас и само Корнелия Нинова ли е пречка това да се случи. Кога за последно разговаряхте с лидера на БСП?

- Не мисля, че когато обясняваме определени процеси само с действие или бездействие на една личност, сме прави. Така, че процесът на консолидация на левицата няма алтернатива. Важното е левите граждани, в т. ч. и членовете на БСП, да видят кой я възпира и да преценят с какви мотиви. Индианците имат една мъдрост, че когато забележиш, че конят, който яздиш, е мъртъв, трябва да слезеш от него. Очевидно, това до нашите географски ширини още не е достигнало. „Левицата“ днес се готви енергично и за местните избори, и за предстоящата година - за европарламент. Все повече са разумните гласове в БСП, че неформирането и забавянето на процеса на генералната консолидация, всъщност може да гарантира успеха на антибългарските формации, като ПП, ДБ и т.н.

- Въвеждането на еврото разпали полемика сред българите. Какво е становището на „Левицата“ по отношение на приемането на общата европейска валута?

- Нека не се лъжем - България просто не е готова за въвеждане на еврото. За съжаление сме свидетели как едните спекулират на темата „еврото днес и веднага“, без да могат да дадат разумни аргументи защо, другите събират подписка, очевидно с предизборни цели, срещу еврото.

Политиката на „Левицата“ е, че България трябва да се подготви така, че влизането в еврозоната да бъде и поносимо, и полезно за българския бит и икономика. Още един инфлационен удар върху нашата индустрия и граждани ще бъде непоносим и ще изкара хората на улицата.

И без това фактът, че никой досега не се смущава от изключителната доминация на финансовия над индустриалния капитал, трябва да концентрира още по-голямо доверие в „Левицата”.

- Като бивш вътрешен министър следите ли миграционния натиск. Той все още ли е според Вас пречка за членството ни в Шенген?

- Още през 2015 година предупредих, че този натиск ще доведе до изключително негативни за Европа процеси – заплаха за промяна на генофонда на Стария континент и в някои германски провинции това вече е факт. Миграционният натиск ще създаде условия на нетърпимост между общности и гражданската война във Франция днес вече е факт. Ние ще създадем едно далеч невярно усещане, че не искаме да решим въпроса защо възникват миграционните кризи, а сме готови да търсим решение на проблемите в отделни мигранти, колкото и много да са те. И двойните стандарти в отношението към мигрантите от Украйна и от Афганистан, всъщност загрозяват лицето на Европа и предизвикват все повече разсъждения по въпроса Европа способна ли е на единно отношение към мигрантите и Европа способна ли е да търси сметка на своите партньори тогава, когато предизвикват миграционен натиск върху Стария континент, а самите партньори стоят настрани и наблюдават финансовия и социален срив на европейските системи.

Не считам, че, от гледна точка на правилата, невлизането ни в Шенген е нормално решение. Мисля, че никой трезвомислещ човек няма съмнение, че Хърватия влезе в Шенген, защото Западът обича плажовете и по традиция ходи там.

Западът няма афинитет и познания за чара на българското Черноморие  и влизането на Хърватия в Шенген и в еврозоната е облекчение само за богатите западняци, които могат да си позволят лазурния бряг.

И тези двойни стандарти са грозновати, те са унижение за прилагащите ги, а не за България.

- Бяхте и кмет, и министър. И ако позволите в светлината на местните избори да Ви попитам кой е по-горещият стол?

- Този на работещия българин. Този стол може да е на шивача, може да е на стругаря, може да е на кмета, но когато човек е отговорен и изпълнява задълженията, които са му вменени, столът е горещ. Защото, когато работиш, няма как да те харесват всички.

 

 

 

Румен Петков e един от лидерите на „Левицата”, но отказа да е депутат

 

 

 

Разговор на ВАСИЛ ВАСИЛЕВ

Станете почитател на Класа