Георги Кадиев, член на Националния съвет на БСП: Състезанието за лидерския пост в БСП не беше нормално

- Г-н Кадиев, очаквахте ли, че Сергей Станишев ще бъде преизбран за лидер на БСП, и какво ще последва от това?
- Това, което се случи в неделя, не беше очаквано – точката за избор на председател на партията не присъстваше в дневния ред, макар че вече имаше заявки за лидерски състезания. За мен нормалната надпревара за председателския пост би била, ако ние предварително знаехме кои са кандидатите. Ако те бяха си написали мотивационните писма и си бяха представили идеите на делегатите на конгреса. Нещата трябваше да станат както на сегашния вот за кмет. Например – да се даде старт на състезанието, да се регистрират кандидатите и всеки да стане и да проведе нормално своята кампания. В неделя стана точно обратното – събрахме се да кажем, че до два часа трябва да имаме председател. Така не става. Нека припомним, че на конгреса първите кандидати за лидерския пост се появиха в 10,30 ч, за няколко минути излязоха, казаха по една-две думи и това беше. Разбирам желанието на Сергей Станишев да бъде лидер, но да заяви просто - хубав, лош, аз победих... Няма как да уважавам това нещо. За мен то не беше нормално.

- Докога ще удържи това ръководство?
- Този конгрес ще работи в следващите две години. Моето предположение е, че поне в рамките на следващите 12 месеца няма да има нов форум или друго заседание, което да направи промяна в ръководството на партията. Така че не мога да предположа как ще се развият събитията и какъв би бил животът на това ръководство. До голяма степен нещата ще зависят и от това, как ще се развие кампанията ни на предстоящия частичен местен вот. Освен в София, която е ключов елемент, ние ще участваме в изборите за кмет и във Враца, Разлог и още няколко града. Животът на новото ръководство ще зависи до голяма степен и от самочувствието, което ще покаже парламентарната група. Но така или иначе – на мен ми се струва грешно, ако всеки месец започнем да правим избор на ново ръководство. Така че аз бих казал, че в следващата една година би било добре да не се занимаваме повече с това. И да се концентрираме около другите задачи, които имаме.

- Ще има ли хора в БСП, които да се обърнат към съда, за да касират избора на председател на БСП? Питам, защото след конгреса се чуха и такива предположения.
- Би било самоубийствено, ако го направим. Поне аз нямам такива индикации, че това ще се случи. Винаги може да се намери някой ексцентричен човек и да го направи, но това означава и ние да тръгнем по пътя на СДС. Което е лош пример и практиката го доказа. И второ – така ще се отвори вратата на продължаващата нестабилност в БСП. Все пак се надявам, че това няма да се случи.

- Румен Овчаров си подаде оставката като шеф на софийската организация на БСП. Как ще повлияе това на кампанията ви за участие в местния вот?
- Не мисля, че това, което се случи на последния конгрес на БСП на 18 октомври, би навредило на кампанията на левицата за частичния вот. Не съм го крил, аз исках да има нов председател на партията, за да покажем нова мотивация и стимул, защото едно ново лице води след себе си и по-силен импулс. Но в края на краищата... глас народен – глас божи!

- Мислите ли, че получихте равен старт с останалите кандидати в надпреварата за София?
- Не, не мисля – госпожа Фандъкова е на гребена на вълната. Общественото мнение е срещу БСП и съответно срещу мен като представител на тази политическа сила. Но аз не съм и търсил равен старт и знаех, че така ще бъде. Няма начин да има равен старт. Винаги когато излизаш като представител на една политическа партия, носиш и позитивите, и негативите. Ако вятърът духа в платната на тази сила, ти си пред другите, ако е срещу нея, както е срещу БСП в момента, значи нямаш равен старт. Но това няма значение. Важното е как ще се води самата кампания. Ние сме подготвили нашето виждане за развитието на града, но по-важното е дали софиянци ще искат да ни чуят. Ако се движим по инерцията, тогава нямаме никакъв шанс.

Интервюто взе Станислав Савов

Станете почитател на Класа