Брюксел ни оцени "задоволително" за мерките по еврофондовете

Иглика Горанова

В рамките на юли 2008 - юли 2009 г. България подсили административния си капацитет, мониторинга и приложи съответни мерки за подобряване на управлението и контрола на фондовете от ЕС. Това се казва в анекс на Европейската комисия (ЕК) за напредъка по усвояването на еврофондовете, който се очаква да бъде огласен. През юли 2008 г. Европарламентът задължи ЕК да направи такъв доклад за България и Румъния, който да отчете дали страните са спазили препоръките на ЕК от юли 2008 до юли 2009 г. Тогава Брюксел излезе с разгромяващ документ, въз основа на който ни бяха спрени парите по три програми — ИСПА, САПАРД и ФАР.
В сегашния документ се казва, че «тъй като България реагира позитивно на всички препоръки, ЕК възстанови плащанията по ИСПА на 13 май 2009 г. и по САПАРД на 9.09.2009. Остава в сила спирането на финансирането по ФАР до приключването на детайлна оценка на слабостите на системата и предложение за финансова корекция».

Защо ни спряха средствата

Докладът дава отговор и на въпроса защо през 2008 г. ЕК спря плащанията по три предприсъединителни програми – ФАР, ИСПА и САПАРД. През 2008 г. бе отнета акредитацията на 2 изпълнителни агенции (в МФ и МРРБ). «Направихме го с цел защита на финансовия интерес на ЕС», се твърди в документа. В него се отчита, че ЕК е установила интензивен диалог с България и е препоръчала някои корективни мерки, включително и анализ на слабостите в администрирането и контрола на фондовете, прилагане на корективни мерки и стриктен надзор.

Кои са слабостите

Припомня се, че през 2008 г. ЕК е установила нередности в en-ante контрола на търговете и плащанията, чести случаи на конфликт на интереси, незаконна намеса при присъждането и изпълнението на договори. Затова ни е препоръчала закон за конфликт на интереси. И предложи по-строга надзорна роля от националния координатор и щателен анализ на системните слабости и изпълнението на корективни действия. От Брюксел са поискали по-активно откриване, докладване и последващи действия относно нередностите, както и реорганизиране на двете изпълнителни агенции, така че да се осигури спазването на принципите на добро финансово управление и контрол.
През юли 2009 г. ЕК констатира, че България прие и изпълнява Закон за предотвратяване на конфликт на интереси, подобрила е мониторинга и контрола върху управлението на фондовете, засилила е административния капацитет и е подобрила докладването на нередности.
Припомня се, че по САПАРД през 2008 г. ЕК е установила слабости за контрола по инвестиционните мерки. В тази връзка ОЛАФ ни е представила няколко разследвания за измами. А ЕК ни е препоръчала приемането на план за действие съвместно с Комисията, който да бъде под строг надзор от независим одитор. Експертите констатират сега, че България е приела и изпълнила план за действие, променила е одитните процедури и прилагането на допълнителни ex-post проверки. „Изпълнението на план за действие бе сертифицирано с доклад от независим одитор“, се казва в анекса. В него се констатира и напредък по препоръките по ИСПА – одитиране, засилване на мониторинга на проектите със забавяне и подобряване правилата и процедурите по сключването на договори и се увеличат административните ресурси. „България изпълни всички препоръки по отношение на структурата, финансовото управление и контрола във Фонд „Републиканска пътна инфраструктура“ (ФРПИ). България прие и изпълнява Закон за предотвратяване на конфликт на интереси и подобри мониторинга по проектите със забавяне“, се казва в констатациите.

Оперативните програми — на задоволително ниво

Оперативните програми (ОП) в България бяха ефективно въведени и вече договорираните проекти са на задоволително ниво на изпълнение, се казва още в документа. Отбелязва се, че ЕК е установила постоянен и близък контакт с България за по-нататъшно съветване и наблюдение на процедурата по оценка на съответствие с цел обезпечаване. Както и че системите са правилно изградени. В анекса се казва, че ЕК установи близко сътрудничество с правителството и компетентните органи по управление и контрол на ОП, за да се увери, че „са научени уроците” от прехода от предприсъединителните фондове към структурните, и да се подпомогне България по отношение процедурата по оценка на съответствие. Като положителен факт в документа се отбелязва, че
България създаде централна координация по управлението на фондовете на ЕС, прие Закон за предотвратяване на конфликт на интереси и предприе корективни мерки по рисковите проекти. «България изпълни мерки за гарантиране ефективността на разходите на проектите. Има индикации, че България ще изпрати отново докладите за оценка на съответствието за ОП през последното тримесечие на 2009 г.», се казва в анекса. В него се подчертава, че са предприети усилия от България към пълно използване на определения бюджет по Шенген до крайния срок.
«Удовлетворена съм от оценката, която ни дава ЕК», каза пред «Класа» Меглена Плугчиева, вицепремиер по еврофондовете от юли 2008 до юли 2009 г. Тя заяви, че това е обективната оценка на Брюксел и че както се подчертават лошите страни на бившето управление, трябва да се подчертават и добрите.


Юлиана Николова, ръководител на звеното за контрол на еврофондовете в МС: Големите проблеми са решавани на принципа на спасителните операции

Ако трябва да бъдем точни, това не е доклад на Европейската комисия, а е информация за управлението на фондовете в България и Румъния, изготвена от службите на ЕК по искане на Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент. До искането се стигна след безпрецедентния по своя остър тон и тежки констатации доклад от 23 юли 2008 г. на ЕК относно управлението на средства от ЕС в България. В него Европейската комисия констатира, че „България среща трудности при много от тези програми и трябва да покаже, че са създадени структури за стабилно финансово управление, които функционират ефективно. Административният капацитет е слаб. Освен това има сериозни твърдения за нередности, както и подозрения за измами и конфликти на интереси при възлагането на договори.”
Големите проблеми, създадени в периода до 2008 г. и решавани на принципа на спасителните операции до лятото на тази година, са по предприсъединителните програми. Вследствие на одит от ЕК на пътните проекти по програма ИСПА са наложени и финансови корекции в размер на 652 000 евро за нарушения в 2 пътни проекта. Преструктурирането на НАПИ и приемането на Закона за конфликт на интереси бе повод за отблокиране на операциите по пътните проекти. По-лошо е състоянието на проектите за опазване на околната среда по програма ИСПА. Комисията е сигнализирала българските власти, че 5 пъти е използвана процедура с договаряне при сключване на договор, но дори и след това предупреждение в началото на годината е сключен още един договор по същата процедура. Едва след смяната на правителството със заповед на министър Нона Караджова е разпореден пълен одит на тези процедури, каквото е и искането на Комисията, като очакваме с този одит да бъде избегната или поне намалена финансовата корекция по тези проекти. За САПАРД ще припомня само, че сумата 19,07 млн.евро бе отблокирана през септември по време на посещението на правителствената делегация, ръководена от премиера Бойко Борисов в Брюксел.

Станете почитател на Класа