Станишев: Нека разследват и кръга „Котараците“

Премиерът Бойко Борисов е основен покровител на един кръг от фирми, който е печелил конкурси в столицата, докато лидерът на ГЕРБ беше кмет. Това заяви вчера председателят на БСП Сергей Станишев. „Обадете се на министъра на вътрешните работи или на председателя на ДАНС г-н Цветлин Йовчев да ви разкажат за приятелския кръг „Котараците”, за който половин София знае. Той е свързан със строителство на паркинги и с други аспекти, като езерото Ариана, например“, допълни лидерът на БСП.
„Нито едно обвинение нямам към Станишев, хвърлено във въздуха“,отговори министър-председателят. „Фирми, котараци, мишоци - не влизам в този диалог. Ако Станишев има данни за това, че определени фирми са печелили поръчки по мое време, да ги даде на прокурор и да посочи кои са тези фирми“, каза още Борисов. Премиерът обясни, че ще се срещне в понеделник със състава на ДАНС, за да успокои служителите там. Той беше категоричен, че ще се опита да възстанови доверието в службата и ако не успее, чак тогава може да се заговори за закриването на агенцията. Вътрешният министър Цветан Цветанов също призова лидерът на БСП да предаде всичката информация, която има, в прокуратурата, за да бъде разследвана. „Не е ли имало лъвове, които да пресекат действията на котараците”, запита още Цветанов.

Бившият министър-председател върнал доклада в ДАНС

Вчера Станишев даде показания в Софийската градска прокуратура за отчета на ДАНС, който беше публикуван в интернет в понеделник следобед. Докладът, който изследва действия на лица и кръгове, които оказват деструктивно влияние върху институциите, беше връчен в събота, 24 октомври, на Бойко Борисов от бившия служител на агенцията Алексей Петров в качеството му на „лоялен гражданин“. Борисов обяви тогава, че Станишев е извършил нарушение, защото не е върнал доклада в секретната секция на МС, и затова трябва да му бъде потърсена отговорност. „Дадох справката на ДАНС и по нея е разпоредена проверка, правена е и самостоятелна проверка в прокуратурата, която е приключила с отрицателно становище за образуване на дело“, обясни Станишев. Според него цялата тази история е доказателство, че управлението на страната става авторитарно.
„Прокуратурата ще си свърши работата независимо от натиска на Бойко Борисов, който се опита да дава указания на прокуратурата, което е безпрецедентно. Това дори и Тодор Живков не го е правил”, каза левият лидер. Той беше категоричен, че има сценарий, по който се работи за разформироването на ДАНС. Според него има хора, които се опитват да сложат БСП на колене.
В скандала се включи и политическият анализатор Стефан Гамизов, който също отиде на „приятелски разговор“ в обвинението. Според него бившият зам.-председател на ДАНС Иван Драшков трябва да стане клиент на прокуратурата. Гамизов е основен „герой“ на отчета, който изследва връзките му с Петко Сертов, Христо Ковачки и влиянието му върху съветници на Станишев.
„След края на май миналата година в службата започна пълен административен хаос, провокиран от Петко Сертов“, каза пред bTV вчера Иван Драшков.


Още 9 секретни справки изчезнали от МС

Общо 9 подобни справки се водят на бившия министър-председател, които ги няма. Това каза вчера Бойко Борисов. Според него не става въпрос за небрежност, а за тенденция. Едната от справките е за взимането на възможни мерки от страна на Министерството на финансите на САЩ по отношение на банковата система. Имало и такива за информация за лица, свързани с контрабандни канали, за провеждане на търг за доставка на специална продукция, за получена информация за сигнали от Окръжна прокуратура -Плевен за действия на длъжностни лица в областната администрация в Плевен. „Не съм очаквал, че по подобен начин може да се работи с класифицирана информация“, каза Борисов.

Станете почитател на Класа