230 следователи и дознатели са сътрудничили на ДС

Комисията по досиетата обяви вчера имената на 239 следователи и дознатели, за които е установено, че са били щатни сътрудници в структурите на бившата „Държавна сигурност“ (ДС).
Проверени са над 4000 души за периода от 1990 до 2009 г. Сред щатните служители на ДС е Пламен Стоилов, които е член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и чието име бе замесено в скандала „Красьо“. Според главния прокурор Борис Велчев Стоилов е имал 4-секундно повикване от плевенския бизнесмен Красимир Георгиев, за когото има съмнение, че търгувал с магистратски назначения.
Като щатен служител на ДС бе обявен още Ангел Александров, който ръководеше Националната следствена служба (НСлС) от февруари 2004 г. до юни 2007 г. Сегашният зам.-директор на НСлС Румен Андреев, който беше и зам.-министър на вътрешните работи в правителството на Сергей Станишев, също е работил за „Държавна сигурност“.
Според председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов всички ръководители на окръжните следствени служби са били сътрудници на ДС. В повечето случаи и техните заместници, както и началниците на отдели също са били част от „Държавна сигурност“.

Станете почитател на Класа