Социолози: Около 35% ще е избирателната активност на кметските избори в София

Райко Байчев

Избирателната активност на предстоящите частични кметски избори в столицата няма да е много висока – максимум 35-40 %. Това прогнозира пред „Класа“ социологът Живко Георгиев. „Този нисък процент безспорно внася интриги – при такива стойности могат да се случат и изненади, не е изключен вариант балотаж“, коментира Георгиев. „Това е мажоритарен вот. И като мажоритарен кандидат Георги Кадиев стои по-добре в БСП, докато г-жа Фандъкова е под потенциала на ГЕРБ. Като цяло тя е фаворит, но не очаквам толкова предрешен вот, възможно е другите кандидати да внесат интрига със своя дял също“, каза още Живко Георгиев.
Директорът на „Алфа рисърч“ Боряна Димитрова обяви пред „Класа“, че избирателната активност според последните проучвания на агенцията ще е 35%.
„Фандъкова според това проучване получава подкрепа от 52%, което означава победа още на първия тур, защото Кадиев е с 14-17%“, коментира Димитрова. От „Алфа рисърч“ са установили, че останалите кандидати събират едва между 1 и 3 процента. „Ако по някаква причина обаче избирателната активност спадне много под тези граници, можем да очакваме сближаване на позициите и балотаж“, каза Боряна Димитрова.
„Около 300 хил. избиратели ще излязат да гласуват на изборите в неделя“, заяви директорът на МБМД Мирослава Радева пред „Фокус“. „Фандъкова има големи възможности, до втори тур ще се стигне само ако избирателната активност падне до 15-20%“, каза Радева. Хората не се интересуват много от вота, защото им е дошло в повече от избори тази година, а и не виждат залог, тъй като смятат, че Фандъкова така или иначе ще спечели, коментира Радева.

Станете почитател на Класа