11 задържани за купуване на гласове в столицата

Единадесет души са задържани заради купуване на гласове по време на частичните местни избори за кмет на София вчера. Това съобщи МВР след провеждане на полицейска операция по подаден сигнал към 8-о Районно управление. Организатор на групата бил 22- годишен мъж от гр. Бело поле с инициали И.П. Той имал списък, в който отмятал вече гласувалите за определен кандидат, и в момента на задържането му от списъка с 95 имена, вече попълнени били 68, съобщиха от полицията. И.П. бил вече регистриран за кражби. Сборен пункт за купуването на гласове е било кафене в кв. Казичене, откъдето хора са били превозвани с три леки автомобила до различни изборни секции в София. После били връщани в кафенето, където им било заплащано за дадения глас. По случая е започнало бързо полицейско производство, а купувачите на гласове ще бъдат задържани за 24 часа, съобщиха още от МВР. В сайта на силовото министерство пише, че полицаите разполагат с видеоматериал на задържането.
От РЗС съобщиха още, че в същия столичен квартал Казичене член на СИК от квотата на СДС е задържан от полицията в изборното помещение със списък на гласоподаватели. От партията на Янев изредиха редица нарушения, като например, че бюлетините са прозрачни и след прегъване и предаване за втори печат членовете на СИК могат да различат за кой кандидат е подаден вотът. „В деня на изборите в близост до някои секции са разлепени агитационни материали на кандидата на ПП ГЕРБ, съобщиха още от РЗС.
Според председателя на общинската избирателна комисия в София Диана Зулчева обаче част от сигналите, постъпили в комисията, са фалшиви. „Има фалшиви сигнали за разпространение на агитационни материали, стикери, бутилирани минерални води с изписана партия и кандидат“, обясни Зулчева. „Всички тези неща се оказаха неверни и са съставени констативни протоколи“, добави тя.
Изборите в село Беглеж пък са преминали с раздаване на буркани с туршия и прясна риба за подкрепа на определен кандидат, съобщи агенция СтандартНюз. В селото имало и случаи на 40-50 роми, които били хванати как снимат с GSM попълнените бюлетини, за да докажат, че наистина са гласували за кандидата, за който им е платено. Това пише в жалба на ГЕРБ-Плевен, за която от ОИК съобщиха, че в документа не са посочени имена на нарушителите или някакви свидетели.
Застъпници на ГЕРБ в СИК-овете във Враца съобщиха за грубо нарушение в града. Всички застъпници на кандидата на БСП Цветелина Дамяновска носели баджове с големи букви с името й и политическата сила.
Районният прокурор на Разлог Васил Чакански е образувал досъдебно производство за нарушение в изборния ден, съобщи вчера БНР. То е срещу служителка на общинската фирма „Паркинги и гаражи”, която била заловена със списъци с 250 имена на жители на община Разлог и 750 лева. Парите получила, след като представила списъците в един от предизборните щабове.



Йорданка Фандъкова: Гласувах за европейско развитие на София

Гласувах за демократично управление и европейско развитие на София. Винаги съм мислила, че перспективата за развитие на София е в дългосрочен план, а не в краткосрочните решения. Много неща трябва да се развият в столицата, а градът ни има невероятно голям ресурс, който трябва да се използва. Вълнувам се, защото съм емоционален човек, който се вълнува, особено когато решавам собствената си съдба. Надявам се повече софиянци да излязат да гласуват, защото така ще покажат, че са активни.



Георги Кадиев: Всичко освен балотаж е загуба за мен
Гласувам за промяна в София - да изглежда като символ на демокрация и като истинска европейска столица. Ниската избирателна активност идва заради провеждането на три избора в рамките на 6 месеца. Хората са уморени от това. Целта ми е да стигна до балотаж. Всичко освен балотаж е загуба за мен. За мен, ако има нещо положително в тези избори, това е, че разумните хора на София започват да разбират, че трябва да се дава отпор на чалга поведението в политиката и да се върнем обратно на същинския дебат.



Павел Попов: Кой ще бъде кмет, е важно и за хората, и за децата им


Въпросът кой ще е кмет, трябва да интересува града. Този въпрос е важен за хората и за децата им, за да стане градът им по-красив. Обяснявам си ниската избирателна активност с отчаянието на хората. Как може да си толкова примирен и да не те интересува кой ще ти е кмет през следващите две години?! Това е абсурдно.



Георги Първанов: В кампанията липсваше сблъсък на идеи
Гласувах за онова, което искат софиянци, всички столичани - чиста, подредена столица, с уреден транспорт, благоустроена, уютна - така, както приляга на една европейска столица. За всички избори е необходима висока активност. Тази кампания не е заредена с онази емоция, която имаше на парламентарните избори, няма този сблъсък на идеи. В крайна сметка вярвам, че вотът ще бъде достатъчно активен, за да отразява автентичните изборни нагласи на софиянци. Негласуването е избор в полза на нещо друго, винаги е по-добре, макар и с колебание, да дадеш своя глас, защото тогава имаш основание да претендираш за една или друга политика.



Цветан Цветанов: Нека продължим започнатото през 2005 г.


Гласувам да продължим започнатото в София и за да продължим спряното, което направихме лятото. Аз гласувам за това, което беше започнато през 2005 г. в София – да се прекратят порочните практики, за да излезе всичко наяве, да бъде прозрачно управлението. Смятам, че с характера и с качествата на Йорданка Фандъкова можем да постигнем това, което е продължението за доброто на София. Аз желая следващият кмет на София да има успешен мандат и се надявам, че това ще бъде оценено през 2011 г., когато са редовните местни избори, както и че оценката ще бъде много по-висока от сега.

Станете почитател на Класа