Бойко Борисов: Подкрепяме Македония, но не безрезервно

Македония ще продължи да получава подкрепата на България в евроатлантическата си интеграция. Тази подкрепа обаче не е безрезервна, а на базата на изпълними критерии и ангажименти. Това заяви вчера министър-председателят Бойко Борисов след срещата с македонския си колега Никола Груевски в София.
Българската страна настоява да не се толерират групи в България, които създават проблеми, да не се търсят конфликти и да се спазва добрият тон в държавните медии, допълни Борисов. Той припомни, че сред критериите за членство в ЕС са добросъседските отношения.
„България и Македония са освен съседи, и братски народи, които трябва да си помагат, когато това е необходимо, затова ние категорично подкрепихме падането на визите за македонските граждани в ЕС и на 19 декември това ще бъде факт. Говорихме за езика на омразата, за това и двете страни да се въздържат да коментират и да влизат в детайли по историята, които ни разделят, а да търсят онези детайли и събития, които ни обединяват“, каза Бойко Борисов. Той заяви, че България стъпва на декларацията, подписана с Македония през 1999 г., като очакванията са, ако тя бъде подкрепена от македонската страна, да се оформи в договор или меморандум.
„Историята трябва да я оставим на историците, а ние като държавници трябва да се концентрираме върху настоящето и бъдещето“, каза Никола Груевски. Готови сме да разговаряме по всеки възникнал въпрос, допълни македонският премиер.

Станете почитател на Класа